Arhitektonsko naslijeđe

Arhitektonska istraživanja na Dvorcu Eugena Savojskog u Bilju

Autor/izvor: DAZ 21/04/2016

U sklopu XI. Ciklusa predavanja DAZ sekcije za Arhitektonsko naslijeđe 26. travnja 2016. u 18h u prostorima Društva prof. Zlatko Uzelac održati će predavanje na temu: Arhitektonska istraživanja na Dvorcu Eugena Savojskog u Bilju prema rekonstrukciji izvorne arhitekture Dvorca u Bilju.

Dvorac u Bilju, treća po redu građevina koju je princ Eugen Savojski gradio na nekom od svojih posjeda, neopravdano je zanemareno djelo u opusu prinčevog arhitekte Johanna Lukasa von Hildebrandta. Građen u novom središtu najvećeg prinčevog zemljoposjeda, pomaknutom bliže utvrđenom Osijeku zbog tadašnje velike Mađarske pobune, tipološki je posve jedinstven. Njegova arhitektura ukazuje da je bio prvenstveno koncipiran unaprijed za ono za što je nekoliko godina nakon izgradnje doista princu i poslužio, a kada je jedino dvije godine za redom u dvorcu i boravio, – za utvrđeni stožer velikog carskog vojskovođe i stratega u njegovom konačnom obračunu s Osmanskim carstvom u ratu 1716. – 1717. Danas  degradirana i zapuštena arhitektura biljskog dvorca traži hitnu obnovu, a njena vrlo funkcionalna arhitektura pruža i brojne mogućnosti za razne pogodne javne sadržaje.


Zlatko Uzelac, povjesničar umjetnosti i urbanist-konzervator, zaposlen u Institutu za povijest umjetnosti. Sudjelovanje u valorizaciji Dvorca u Bilju dio je njegovog dugogodišnjeg bavljenja zapostavljenom baštinom princa Eugena Savojskog u Hrvatskoj, kao i arhitekturom prinčevog arhitekte Johanna Lucasa von Hildebrandta, u sklopu kojega je inicirao i vodio ponovnu izgradnju  posljednjeg Hildebrandtovog djela, tvrđavske vojničke crkve sv. Ane u Slavonskom Brodu. Uz istraživanje i valorizaciju fortifikacijske arhitekture  gradova-tvrđava Eugena Savojskog, posebno Tvrđave u Slavonskom Brodu i osječke Tvrđe, istraživao je uz Bilje i nekoliko drugih baroknih dvoraca u Slavoniji (Kutjevo, Nuštar, Vukovar) te inicirao i organizirao prošle godine dovršenu obnovu dvorca u Kutjevu, djelo isusovačkog arhitekte i slikara p. Josipa Kraljića.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: