Izložba

Apstrakcija u Klovićevim dvorima

Autor/izvor: Galerija Klovićevi dvori 16/04/2012

U četvrtak 12.04.2012. u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba Apstrakcija - Modernizam i suvremenost unutar koje je predstavljeno hrvatsko apstraktno slikarstvo pedesetih i prve polovine šezdesetih godina 20. stoljeća po autorskom izboru Ane Medić. Postav izložbe koja prikazuje opus sedmero ključnih autora - Ede Murtića, Ivana Picelja, Vladimira Kristla, Ive Gattina, Julija Knifera, Ferdinanda Kulmera i Ljube Ivančića osmislila je arhitektica Morana Vlahović. Izložba je otvorena do 24.06.2012.

APSTRAKCIJA - Modernizam i suvremenost

AUTORICA: Ana Medić
KOAUTORICA: Ivana Mance
ATURI TEKSTOVA: Viktor Žmegač, Jerko Denegri, Vinko Srhoj, Ana Medić i Ivana Mance

Izložba APSTRAKCIJA - Modernizam i suvremenost u autorskom izboru Ane Medić predstavlja hrvatsko apstraktno slikarstvo pedesetih i prve polovine šezdesetih godina 20. stoljeća. Koncept ove izložbe ne temelji se na ideji podrobnog zahvaćanja svih umjetnika koji pripadaju tom segmentu povijesti hrvatskog modernizma, već je posrijedi reprezentativan izbor iz opusa sedmero ključnih autora u funkciji povijesnog i teorijskog problematiziranja apstrakcije u slikarstvu visokog modernizma u poslijeratnom razdoblju. Na izložbi će, dakle, biti pokazana djela Ede Murtića, Ivana Picelja, Vladimira Kristla, Ive Gattina, Julija Knifera, Ferdinanda Kulmera i Ljube Ivančića.


Julije Knifer

Obuhvaćajući širok raspon poetika od umjerene lirske apstrakcije, preko enformela do geometrijskog odnosno neokonstruktivnoga slikarstva, namjera ovog izbora jest relativizirati identitet apstrakcije kao stilski homogenog fenomena, ali istovremeno također upozoriti na povijesnu autentičnost pojave odnosno etabliranja apstraktnog slikarstva u Hrvatskoj, koji upravo u tom razdoblju signalizira intenzivno uključivanje hrvatske umjetnosti u zapadnoeuropski odnosno američki kontekst visokog modernizma tj. modernističke kulture u cjelini.

Polazeći upravo od kritičkog diskursa koji je afirmirao koncept visokomodernističkog apstraktnog slikarskog djela (idelano utjelovljenog u djelima umjetnika poput J. Pollocka ili B. Newmana), kao i funkciju takve umjetnosti u društvima liberalnih demokracija europskog i američkog poraća, fenomen hrvatske slikarske apstrakcije dobiva interpretativnu osnovu za historizaciju unutar specifičnih društvenh i političkih okolnosti vlastitog povijesnog konteksta.


Ljubo Ivančić

S povijesnim odmakom od preko polovine stoljeća, ovom se izložbom implictino podrazumijeva i povijest recepcije modernizma do današnjih dana, uključujući i postmodernistički pokušaj dekonstrukcije moderne kao društvenog projekta u cjelini, koji je nezaobilazno integiran u svako promišljanje o modernizmu, ali koji danas više ne može predstavljati paradigmu za njegovo tumačenje.

Upravo stoga, ova izložba pored povijesnog dijela uključuje i segment suvremene umjetnosti – na izložbi će se, naime, naći i djela sedmero suvremenih hrvatskih umjetnika kao svojevrsni pokušaj trasiranja novih, aktualnih perspektiva na modernizam odnosno koncept visokomodernističke apstrakcije. U izboru Ivane Mance, posjetitelji će na izložbi tako zateći djela Ivane Franke, Igora Eškinje, Zlatka Kopljara, Davida Maljkovića, Tonija Meštrovića, Damira Očka i Ane Opalić – također eminetnih autora koji primjerno predstavljaju hrvatsku suvremenu scenu u internacionalnom kontekstu.


Edo Murtić

Uz tekstove vrsnih stručnjaka za hrvatsko modernističko slikarstvo Jerka Denegrija i Vinka Srhoja, esej Viktora Žmegača koji elaborira povijesna ishodišta ideje apstraktne umjetnosti u kutluri ranog modernizma, te sve ostale informacije koje će pružiti sama izložba ali i katalog, autori se nadaju da će projekt potaknuti neke nove razgovore o temama relevantnim za hrvatski modernizam, kao i o odnosu suvremenog trenutka prema modernističkoj baštini u cjelini.

Galerija Klovićevi dvori

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.