Program

Anatomija otoka

Autor/izvor: DAZ 04/10/2016

Predstavljamo program Anatomija otoka koji se odvija na otoku Visu od 2012. godine, a ovogodišnji je dobitnik nagrade ARTUR u kategoriji za stručna istraživanja i publikacije.

Program „Anatomija otoka 2012. – 2016.“ pokrenula je viška udruga „Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj“ s otoka Visa. U četiri godine (2012. -2015.) na četiri međunarodne radionice, koje su se održavale na otoku Visu, sudjelovali su studenti s arhitektonskih fakulteta iz Hrvatske, Francuske, Italije, Austrije, Slovenije i Japana. Svake godine studenti su obrađivali po jednu temu – zadatak relevantnu za otok Vis.

Teme – zadaci :

2012. godina

„Nova Issa – mogućnosti uklapanja grčke Isse u kulturnu i turističku sliku grada  Visa“  

2013. godina

„Sanacija i revitalizacija gradskih područja Visa i Komiže“

2014. godina

„Mogući oblici samodostatnosti sela na otocima i načini upravljanja lokalnim resursima“

2015. godina

„Alternativni turizam : novi turistički sadržaji u starim zdanjima“

Na svakoj radionici formirano je nekoliko mješovitih  grupa od studenata raznih fakulteta. Studenti su odabirali ponuđene lokalitete te uz diskusije s mentorima izrađivali prijedloge. Na kraju svake radionice radovi su javno prezentirani stanovnicima otoka Visa.

Dosad je sudjelovalo stotinjak studenata arhitekture s Keio i Tokyo univerziteta, Tokyo, Techniche Universitat, Graz, ENSA Paris-Val de Seine, Pariz, Arhitektonski fakultet, Zagreb, Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana, Građevinsko-arhitektonsko- geodetski fakultet, Split, Arhitektonski fakultet, Maribor.

Mentori na radionicama su bili međunarodni ugledni arhitekti i profesori; Tadej Glazar, Ljubljana, Aleksander Ostan, Maribor, Kazuyo Sejima, Tokyo, Laurence Feveile, Pariz, Neno Kezić, Split, Tin Sven Franić, Zagreb, Darko Radović, Tokyo, Davisi Bootharm, Tokyo.

Najvredniji rezultat četverogodišnjih aktivnosti „Anatomije otoka“ jesu upravo 23 postojeća projekta (i niz teoretskih doprinosa sa simpozija ), koji će se u budućem razdoblju razrađivati. Neki od projekata su već ušli u „Strategiju razvoja grada Visa do 2020. godine“. 

Prva konkretna realizacija je  „japanski paviljon“ realiziran u rujnu ove godine za vrijeme trajanja Anatomije otoka 2016.  što je rezultat zajedničkog rada i dogovora studenata i profesora s Keio univerziteta u Tokiju, Politehničke škole iz Milana i viške gradske uprave.

To jei simboličan manji objekt međunarodnog prijateljstva i suradnje između stanovnika Visa i svih koji su dosad sudjelovali u aktivnostima „Anatomije otoka“.

Od 2017. godine planirano je osnivanje „Međunarodnog  centra za otočni život i kulturu“ sa sjedištem u gradu Visu, koji će imati za cilj bavljenje razvojem znanosti o otocima (nisologiji)  putem međunarodnih teorijskih i primijenjenih istraživanja , a u praktičnom smislu poduzimanje svih akcija potrebnih  za postepenu realizaciju projekata koji su izrađeni, kao i drugih koji će se konkretizirati o suradnji s lokalnim stanovništvom. Također će zadaća Centra biti i proširenje suradnje s drugim hrvatskim otocima i u tom smislu u lipnju ove godine idemo na Lastovo prezentirati iskustva Anatomije otoka i postaviti izložbu“Vis i Anatomija otoka“,  koja je dosad bila prikazana na Visu, u Zagrebu, Grazu i Parizu, a na jesen će biti u Ljubljani, Mariboru i Tokiju.

Sve informacije o realiziranom programu „Anatomija otoka 2012 – 2016.“ mogu se vidjeti na web stranici www.anatomija-otoka.com

Kengo Kuma na Visu

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: