Fotografija

Američki urbani sprawl iz zraka

Autor/izvor: DAZ / pbs.org 15/06/2014

Zračne fotografije sjevernoameričkog urbanog sprawla fotografa Christopha Gielena su prema riječima autora njegov način sudjelovanja u diskusiji o održivom urbanom razvoju. Donosimo vam fascinantne prikaze iz zraka.

Na prvi pogled se čine nečim što nisu, nečim organičkim ili čak rastućim poput staničnog razvoja promatranog pod mikroskopom“ riječi su Christopha Gielena. Gielen nije arhitekt i ne može govoriti o budućem razvoju urbanizma, ali se nada da će njegove fotografije poslužiti onima koji mogu utjecati na promjene. Ako njegov rad privuče pozornost promatrača na korištenje prostora, smatrat će da je uspješan. Serija zračnih fotografija nedavno je izdana u knjizi u izdanju Jovis Verlag iz Berlina pod nazivom Šifre (Ciphers), poput koda ljudskog zauzimanja prostora – koda koji treba biti dešifriran.


CONVERSIONS Suburban California. foto: Christoph Gielen

U razgovoru za pbs.org Art Beat Gielen je govorio o nastanku serije. U želji za uključenjem u javnu raspravu o urbanom razvoju, iz umjetničke, fotografske perspektive odlučio je napraviti kritiku već davno poznatih urbanističkih paradigmi stanovanja koji nadilaze sjevernoamerički kontekst i ukazati na ovisnost urbanog razvoja o automobilu. Fotografijama je prethodilo temeljito istraživanje s tla, suradnja s U.S. Geological Survey ili pak Department of Transportation u Kaliforniji, proučavanje satelitskih snimki te razgovori s planerima. U tim razgovorima Gielen je upoznat s temeljitim istraživanjem tržišta, profiliranjem budućih stanovnika suburbije do zaista intrigantnih razmjera. Planeri su u procesu projektiranja išli na ciljne skupine ljudi, ne samo po prihodima ili starosti, već i po potrošačkim interesima čime su se dobivale homogene zajednice de facto istih ljudi možda kao intrinzični izraz ljudske kulture stanovanja u prostoru koji za današnje standarde ipak zadovoljava rijetko koji aspekt racionalnog i održivog korištenja teritorija i prostora.


CONVERSIONS VII Urban California. foto: Christoph Gielen


DEER CREST II Suburban California. foto: Christoph Gielen


SKYE ISLE II Florida. foto: Christoph Gielen


UNTITLED III Arizona. foto: Christoph Gielen


UNTITLED VI Nevada. foto: Christoph Gielen


UNTITLED VIII Arizona. foto: Christoph GielenUNTITLED X Nevada. foto: Christoph Gielen


UNTITLED XI Arizona. foto: Christoph Gielen

Knjiga Ciphers Christopha Gielena popraćena je i esejima na temu slijedećih autora: Johann Frederik Hartle, Galina Tachieva, Srdjan Jovanic Weiss, Susannah Sayler and Edward Morris.

Sve fotografije ljubaznošću Jovis Verlag, Berlin 2013.
Više o radu Christopha Gielena potražite ovdje.

via: www.pbs.org

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: