Izložba

Afritecture

Autor/izvor: DAZ / Damir Sekulić 16/09/2013

U subotu, 14. rujna u organizaciji Architekturmuseum der TU München u novo obnovljenoj minhenskoj Pinakothek der Moderne otvorena je izložba Afritecture – Building Social Change o recentnim realizacijama javnih i društvenih građevina u Africi.

Izložba obuhvaća dvadeset i osam projekata iz deset subsaharskih zemalja kao što su Kenija, Nigerija, Burkina Faso i Južna Afrika. Sve projekte ocrtava socijalni program. Radi se o školama, bolnicama, tržnicama, centrima za mlade ili žene, svi su realiziranih u ovom stoljeću od strane afričkih, kao i europskih i sjevernoameričkih arhitektonskih ureda i organizacija kao što su Architettura Senza Frontiere.

Specifičnost prezentiranih recentnih projekata javnih građevina i institucija na izložbi je spoj suvremenih koncepata i upotrebe kroz uključivanje korisnika u početnoj fazi projektiranja, što je postavom na zanimljiv način dočarano dijagramima i stripovima te kratkim filmovima o samom procesu nastanka. S obzirom na tradicionalno ograničena financijska sredstva, kao i materijale svi arhitekti su težili reinterpretaciji tradicionalnih materijala odnosno nastavku zaboravljenih graditeljskih vještina afričkog kontinenta što je ne često rezultiralo uspješnim i atraktivnim realizacijama. Posjetitelji su također angažirani kroz sami postav, od njih se traži komentiranje pojedinih projekata, ocjenjivanje, a polemika se potiče i mogućnošću postavljanja pitanja putem videa kustosima, kao i ostalim posjetiteljima. Cjelokupni postav je organiziran upotrebom jednostavnih i jeftinih materijal, kartona i papira, kojima se oblikuje prostor kroz koji posjetitelji prolaze. Projektna dokumentacija koja nadilazi makete, nacrte i klasične opise projekta, postavljena je na zidove i na pod po kojem se od posjetitelja traži da hodaju bosi kako ne bi oštetili mnogobrojne ilustracija, dijagrame i stripove.

Osim projekta, kustosi Andres Lepik i Anne Schmidt posvetili su i dio izložbe kontekstualizaciji demografskih, ekonomskih i urbanih promjena u Africi. Još uvijek najsiromašniji kontinent, nalazi se u urbanoj tranziciji, koju su mnoge zemlje dalekog istoka poput Kine nedavno prošle ili još prolaze, čime gradska populacija doživljava veliku eksploziju. U Afriku kao kontinent se po svemu sudeći polažu i velika ekonomska nadanja u vidu gospodarskog rasta. U ovom kontekstu javne potrebe i program prezentirani kroz projekte će dobivati na značenju za održivi socijalni razvoj mnogih tamošnjih zemalja.

Uz izložbu je organiziran i bogati program predavanja i jednodnevni simpoziji koji će se baviti temama urbanizacije, participacije i arhitektonskog identiteta na kojima će između ostalih izlagati: Cameron Sinclaire, jedan od suosnivaća Architecture for Humanity, David Adjaye, Jo Noero i Wolfgang Lauber. Također u izdanju Hatje Cantz naklade izdan je opsežan popratni katalog. Izložba ostaje otvorena do 14. siječnja 2014.


Herrmann Kaufmann - Obrtnička škola Malaa blizu Nairojia, Kenija


Diebedo Francis Kere - Osnovna škola, Gando, Burkina Faso, foto: Erik-Jan Ouwerkerk


Plutajuća škola - Makoko, Lagos, Nigerija

naslovna fotografija:  NLE, Iwan Baan - Plutajuća škola, Mokoko, Lagos, Nigerija

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: