Arhitektura

1111 Lincoln Road

Autor/izvor: DAZ / Archdaily 03/11/2014

Ibere Camargo Fondacija Álvara Size u Porto Alegreu u Brazilu i 1111 Lincoln Road Herzog & de Meurona u Miamiu na Floridi su projekti nagrađeni inauguralnom nagradom Mies Crown Hall Americas Prize (MCHAP), što je dobra prilika za predstavljanje jedne od sigurno zanimljivih garaža na svijetu.

Po riječima arhitekta Jacquesa Herzoga, 1111 Lincoln Road je jedan od najradikalnijih projekata studija. Radi se o zgradi mješovite namjene na raskrižju ulica Alton i Lincoln, jedne od najaktivnijih pješačkih zona u Miamiju. Centralno mjesto zauzima garaža s koje se pružaju pogledi na obližnju popularnu plažu South Beach.

Herzog je izjavio da zgrada reinterpretira srž tropskog modernizma te neodoljivo podsjeća na brazilsku modernu sa svojim sirovim strukturama koje pružaju sjenu, dok se manji zatvoreni prostori nalaze unutar zgrade. Ploče nosi niz stupova različitih dimenzija, koji daju prostoru dojam bivanja u osjetljivoj ravnoteži. Stupovi također bacaju različite sjene stvarajući karakter fasade.

Zgrada je izrazito dobro prihvaćena, publicirana i hvaljena od kritike i publike u tolikoj mjeri da ju dnevno posjećuje nekoliko stotina turista, a bila je i poprište mnogobrojnih događanja, kao što su promocije BMW-a, Ferrarija. Art Basel Miami Beach je održan također u 1111 Lincoln Roadu,kao i nekoliko vjenčanja, tečajeva joge i sličnoih programa, na prvi pogled ne spojivih s namjenom garaže. Uz garažu s 300 parkirnih mjesta, kao dominantnog elementa kompleksa, nalaze se i nekoliko restorana, trgovina te prostor za događanja te luksuzni penthous za investitora Roberta Wennetta.

MCHAP je nagrada koju Herzog & de Meurona za svoj projekt dijele s Álvarom Sizom osnovana od strane čikaškog sveučilišta Illinois Institute of Technology (IIT), a cilj joj je odati priznanje ponajboljim projektima u obije Amerike. Kenneth Frampton je pri dodijeli istaknuo da je ovo prva nagrada koja se bavi trans-američkom, umjesto često dominantnom trans-atlantskom percepcijom arhitekture, povezujući vertikalno arhitekte američkog kontinenta.fotografije: Nelson Garrido
izvor: Archdaily / wikipedia

 

height: 721px; width: 480px;

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: