Javna tribina

„Concrete love“

Autor/izvor: DAZ 25/02/2014

U sklopu projekta „Čovjek je prostor: Vitić_pleše“ će se u četvrtak, 27. veljače, s početkom u 18 sati, u prostorijama DAZ-a, Trg bana Josipa Jelačića 3/1 održati istoimena tribina. Radi se o dugogodišnjem projektu Borisa Bakala u čijem centru se nalazi stambeni neboder arhitekta Ivana Vitića u Laginjinoj ulici u Zagrebu.

U razgovoru sudjeluju: mr.sc. Arh. Alan Braun, dr.sc. Zrinka Paladino, dipl.ing.arh. iz  Gradskog zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, dr.sc. Sandra Uskoković, dipl.ing.arh. Marko Sančanin, predstavnici suvlasnika zgrade u Laginjinoj 9 i 7, te članovi Bacača Sjenki.

Moderator: redatelj i intermedijalni umjetnik, Mario Kovač

Početne teme za razgovor:

-metodologija i izazovi obnove i revitalizacija stambenih zgrada moderne arhitekture,
-pitanje energetske učinkovitosti te održivog razvoja zgrada,
-umjetnička vrijednost i važnost Vitićevog nebodera
-financijski aspekti obnove
-uloga i učešće lokalne zajednice u očuvanju materijalne i nematerijlne baštine.

Bakal, zagrebački umjetnik, redatelj, aktivist, a možda prije svega entuzijast zahvaljujući kojem će napokon doći do obnove Vitićevog nebodera, najavit će u ime platforme Bacači Sjenki dokumentarni film radnog naziva „Concrete love“ koji daje retrospektivni pregled dugogodišnjih napora, intervencija i performansa održanih u Laginjinoj 9 tijekom zadnjih desetak godina.


na krovu Vitićevog nebodera, 2006. godine

Povodom projekta i filma nedavno smo razgovarali s Borisom Bakalom i producentom Ivanom Kelavom, a intervju možete pročitati ovdje.

Vidimo se u DAZ-u!


Bacači Sjenki (Shadow Casters) je umjetnička i produkcijska platforma osnovana u Zagrebu 2002. Posvećena je interdisciplinarnoj suradnji, stvaranju i refleksiji, kao i traganju za novim stvaralačkim jezicima, prije svega u polju performansa, urbane i javne umjetnosti, novih medija i njihovih hibrida. Bacači Sjenki preispituju postojeće koncepte individualnih i kolektivnih identiteta, baveći se svim vrstama socijalne, političke i kulturne netolerancije i segregacije, podstičući debatu o prirodi i protivriječnostima tekućih globalizacijskih procesa. Za svoj rad, Bacači Sjenkisu dobili različita međunarodna priznanja i nagrade, između ostalih, ArtsLink specijalnu nagradu 2003. (za projekt Shadow Casters u New Yorku), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2007. i Nagradu Oblak na PUF-u 2009. (za predstavu Ex-pozicija: Proces_grad, drugi dio),Avazovog zmaja na MESS-u 2008. (za cjelokupnu trilogiju Proces_grad), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2009. te Nagradu Oblak na PUF-u 2010. (za predstavu Odmor od povijesti: Proces_grad, prvi dio). Svoja ostvarenja i projekte, Bacači Sjenki su predstavili i producirali u više od 30 zemalja svijeta i 3 kontineta (Azija, Europa , Sj. Amerika).

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: