Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Ivanković Kontić, Vanda, Autor
Pavlović, Ivana, Koautor
Svilokos, Srđan, Suradnik
Nobilo, Marko, Izrada vizualizacije

Opis

Gotovo ravna parcela, obavezni građevni pravci, dominantni smjer dolaska pješaka sa sjevera te, kao rezultat, kolni pristup s juga, uvjetovali su smještaj građevine na središnjem dijelu parcele.
Zbog dominantnog smjera dolaska pješaka sa sjevera, te zbog činjenice da je funkcija objekta dijelomično javna- sakralna, te da se ponekad predviđa veći broj posjetitelja za koje nije prikladno da se skupljaju na ulici, ulaz u objekt je planiran iz pristupnog parka s jugozapadne strane. Park, osim što ima oblikovnu funkciju (oblikovanje šupljine) također služi kao izolacijska zona građevine od ulice, te predstavlja zaštitu od buke, zaštitu od insolacije te zaštitu privatnosti za korisnike doma.

Kuća je podijeljena u 5 etaža, Po+P+2+Pk. Nastojalo se naglasiti funkcionalistički pristup u slaganju i oblikovanju stambenih, sakralnih i edukativnih prostora, te ostvariti što kvalitetniji kontakt unutarnjih i vanjskih prostora uvažavajući činjenicu da se radi o građevini s karakterom obiteljske kuće. U tu svrhu se koristilo zelenilo kao izolacija parcele od izuzetno frekventnog gradskog raskrižja, ali i kao nastavak dominantnog zelenog poteza uz Vukovarsku aveniju.
Podrumska etaža je namjenjena za razna spremišta, domaćinstvo i blagovaonicu. U prizemlju je ulazni prostor i dijelom prostori obrazovnog centra, kapela te natkriveno parkiralište. Prostor kapele je dijelom visine dviju etaža. Na prvom katu su ostali prostori obrazovnog centra i to dnevni boravak kao komunikacijsko središte te učionica, predavaonica i prostori kluba za mlade. Na drugom i trećem katu su smještajne jedinice. Smještajne jedinice su organizirane sistemom horizontalnog i vertikalnog povezivanja.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1315,4 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.