Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Eter, Jurica, Autor
Brcković, Josip, Izrada vizualizacije

Opis

Građevina i njezin koncept je izašao iz temeljnih premisa osobne prelature katoličke crkve, fundirana na vrijednostima čistoće, jednostavnosti, jasnosti.
Specifikum lokacijskih uvjeta, isčitavanje jasne prostorne determiniranosti čestice te njezina interakcija s okolinom nametnuli su osnovne parametre
koncipiranja građevine, s jedne strane izloženost građevine jakim vizualnim i auditivnim momentima lokacije; vizualnim kao reprezentativna vizura na
jakon gradskom križanju dviju bitnih gradskih prometnica, nužnost postizanja adekvatnog i reprezentativnog volumena te auditivnim kao negativni utjecaji okoline prema životu korisnika građevine, njihovom miru i radu. Prema navedenim isčitanjima i zadatostima razvila se ideja jasne kompaktne građevine, s niveliranom mjerom otvaranja prema vanjskim utjecajima s maksimalnim uvažavanjem potreba i zaštite korisnika. Kuća je osmišljena kao odnos dvaju volumena trapezastog oblika, načelno proizlaših iz uvjetovanosti oblikom parcele, koji se međusobno nadopunjuju, nastavljaju, ali još uvijek jasno akcentiraju svoje funkcionalne i oblikovne diferencijacije. Kao moment različitosti se pojavljuje treći volumen, manje gabaritnosti, kao gotovo lebdeća struktura prema čvrstom korpusu kuće.
Jasnoća i čistoća funkcionalne i organizacijske sheme te oblikovnog izraza temeljne su premise iz kojih je izašao predloženi kocept.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1336,14 m2

Tvrtke koje sudjeluju
ETER d.o.o. Konzultant za konstrukciju

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.