Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Razmišljanje o objektu bilo je prvenstveno uvjetovano njego¬vim kutnim položajem uz samo raskrižje značajne gradske uli¬ce i avenije, kao i parcelom neuobičajenog poligonalnog oblika na kojoj je zamišljena njegova izgradnja. Stoga je on formiran kao cjelovit, kompaktan volumen koji svakom svojom plohom pročelja prati karakteristike ili okolne izgradnje ili prometa. Time uklapa svoj tlocrtni oblik plohama okolnih objekata, ali i položaju u slici ulice.
Objekt je smješten uz sam rub parcele, čime se povećava prostor unutrašnjeg dvorišta. U dvo-rište, ukopano za 1.6 m, dolazi se rampom na¬giba 15% koja je predviđena i za automobile i za bicikle. Osigurano je pet parkirališnih mjesta te prostor za ostaviti bicikle. Zbog orijentacije objekta i njegovog djelomičnog natkrivanja par¬kirališnih mjesta, ti prostori će tijekom većine dana biti u hladu. Na sjevernoj strani predviđena je uređena zelena površina koja služi odmoru. Kako je također ukopana za pola etaže, vizualni i zvučni utjecaji prometnica su smanjeni. Tome dvorištu može se, osim preko zone parkinga, pristupiti i izravno s ulice, ali i iz obrazovne zone u suterenu u sklopu objekta.
S jednog dijela južne strane, objekt je odmaknut od same ulice pomoću nasada zelenila, čime se također smanjuju utjecaji gradske prometnice, ali i prolaznika koji se pored objekta kreću. Ula¬zni parter je, osim tim, obrubljen s druge strane još jednim zelenim nasadom. Odmah uz ulaz u objekt, obogaćen je i mjestom za sjedenje čime parter postaje prostor mogućeg okupljanja ve¬ćeg broja ljudi.
Konstruktivno, tlocrt je podijeljen u tri trake, a presjek na po¬luetaže. Svaka od tri trake, ovisno o etaži, sadrži različitu za¬stupljenost funkcionalno predviđenih zona: Obrazovnog cen¬tra, Spavaćih soba i Domaćinstva. Dok se Obrazovni centar i Spavaće sobe katkad međusobno upotpunjuju, granica izme¬đu njih i Domaćinstva koncentriranog u jednom uglu je jasno određena.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.