Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Komunikacija
Ulaz stalnih i povremenih korisnika i gostiju doma smješten je s sjeverne strane gradjevine iz dvorišta uz manji vanjski predprostor. Centralni smještaj vertikalne komunikacije omogućuje male gubitke na horizontalnu komunikaciju. Osvjetljenje se postiže bočnim prodorima svijetla kroz terase i izloge ili odozgo zahvaljujući razvedenosti volumena. Veza s traktom domaćinstva ostvaruje se na dvije predvidjene točke (sakristiju i predblagovaonicu) koje su uz glavnu komunikaciju korisnika. Ulaz domaćinstva i odvoz otpada zonirani su u jugoistočnom dijelu čestice s mjestom za pristup dostavnog vozila ili sl. Vertikalna komunikacija domaćinstva spaja podrumsku etažu (gdje je smještena većina prostorija iz tog trakta) i prizemlje (gdje se nalaze pomoćne prostorije, ured domaćinstva i veze s ostatkom doma).

Fasada
Jednakim tretiranjem svih stranica volumena građevine formirana je peta fasada koja se „naginje“ na ulicu i sudjeluje u oblikovanju kao jednako vrijedna.

Parcela
Organizacija čestice je jednostavna. Gradjevina je pozicionirana na sam ugao tako da se, budući da se značajno veća od postojeće građevine, ostatak čestice formira u oblik slova „l“. Sjeveroistočni kolno pješački ulaz je glavni ulaz u česticu i vodi do glavnog ulaza u dom. Kroz taj ulaz ostvaruje se ulaz i parkiranje za 5 vozila od kojih su 2 ispod zgrade u prizemlju, a 3 na parceli u zelenilu (recyfix travna rešetka – hauraton npr). Jugoistočni kolno pješački ulaz služi za prilaz dostavnog vozila i vozila za odvoz otpada. njime se pristupa do gospodarskog ulaza (ulaz osoblja domaćinstva) u dom.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1160 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.