Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Zidovi hodnika su izlomljeni, kako prostor jednostavno ne bi ''procurio'' vani.
Vanjski izgled građevine je jednostavan volumen, sa ritmički postavljenim prozorima koji ne otkrivaju mnogo što se nalazi iza njih. Monotoni ritam prozora, razbijen je spomenutim hodnikom koji je uočljiv i iz vani, te građevini daje prepoznatljiv i karakterističan izgled. Prozori su vertikalni koji ne pružaju panoramski pogled, ali čine prostor introvertiranijim, što i odgovara namjeri. U interijeru je postignuta jasna vertikalna podjela funkcionalnih grupa, koje su raspoređene u tri zasebna bloka, između kojih se proteže već spomenuti hodnik.
Kako dom funkcionira kao obiteljska kuća, dnevni boravak je postavljen na najznačajnijem mjestu, na tzv. piano nobile. Da bi se naglasio njegov položaj, zid dnevnog boravka prema hodniku je po cijeloj visini i širini perforiran. Perforacija je u armirano betonskom zidu. Perforacija noću dodatno osvjetljava hodnik iz dnevnog boravka. Hodnik je noću minimalno osvijetljen, tako da je kretanje iz tamnijeg prostora hodnika u svjetliji prostor namijenjen boravku naglašeno, dok je dnevna slika obrnuta.
Postoje dva ulaza za korisnike doma, jedan iz Vukovarske avenije, drugi iz dvorišta, a između njih u interijeru nalazi se kapela.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1201,3 m2

Nagrade preko natječaja
II. nagrada (Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Zakladni dom učenika i studenata ''ZAKLADE DOSTOJANSTVO I NADA'') 02.09.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni

Zadnji komentari





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:

  


Sponzori: