Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Cilj zamišljenog koncepta je ublažiti nepovoljne utjecaje okoline te dati dodatnu vrijednost boravku u i izvan zgrade budućeg Zakladnog doma.Na uglu križanja dviju prometnica formirano je „javno“ dvorište, dostupno vanjskim korisnicima, iz kojeg se ulazi u zgradu. Taj prostor ima funkciju vanjskog ulaznog prostora, dostupnog direktno s nogostupa ulice, i predviđen je za okupljanje i boravak ljudi prije ulaska u dom i kapelu. U prostor predkapele moguće je ući iz ulaznog prostora Zakladnog doma te direktno iz vanjskog ulaznog prostora čime je omogućeno korištenje kapele neovisno o Zakladnom domu. Upotrebom translucentnog materijala s dvije kraće strane pravokutnog tlocrta kapele postiže se ujednačeno disperzirano prirodno osvjetljenje, a istovremeno je onemogućen pogled u unutrašnjost. Pojavnost građevine određena je plohom zida koji obujmljuje volumen dvorišta i zgradu Zakladnog doma. Oblikovanje vanjskog obodnog zida slijedi logiku unutrašnjeg prostora i rezultira nenametljivom arhitekturom bijelo žbukane fasade. Završna etaža, odnosno uvučeni kat, definirana je kosinom zabatnog zida. Razlozi za to su referiranje na kose krovove zgrada u okruženju te osiguravanje privatnosti soba uz zabatni zid uvučenog kata. Zaštita od sunca izvedena je vanjskim kliznim vertikalnim aluminijskim lamelama s završnom obradom bijele plastifikacije. Istočno pročelje najizloženije je pogledima iz susjednih građevina. Kako bi se omogućila dovoljna količina prirodnog osvjetljenja u unutrašnjosti, a da se pri tome ne naruši privatnost korisnika doma, predviđen je veći broj uskih prozora. Ostakljene prozora izvedeno je staklom koje propušta svjetlost, ali ne i pogled u unutrašnjost. Zbog jednostavnosti izvedbe velikog broj prozora te decentnosti fasade čitava istočna ploha pročelja izvodi se u pravilnom rasteru od ,u bijelo plastificiranih, prozorskih profila i od, u bijelo plastificiranih, alumnijskih panela s termoizolacijom. Konstrukcija obodnog zida izvedena je od armiranog betona koji se toplinski izolira i žbuka u bijelo. Konstrukcija same zgrade je iz armirano betonskih elemenata koji se također žbukaju u bijelo.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1184 m2

Nagrade preko natječaja
I. nagrada (Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Zakladni dom učenika i studenata ''ZAKLADE DOSTOJANSTVO I NADA'') 02.09.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: