Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Glavni ulaz u dom, tj. u prostor obrazovnog centra i spavaćeg dijela je sa južne strane, preko unutarnjeg dvorišta. Obrazovni centar smješten je u prizemlju i na 1. katu, dok je spavaći dio smješten na 2. i 3. katu. U prizemlju je smještena kapela, te prostori koji će koristiti i gosti doma (učionica, radionice, informatička soba…).
Na 1. katu smješten je zajednički dnevni boravak i blagovaona, primaće sobe, te apartmani za svećenika i direkciju doma. Sobe za studente i suradnike smještene su na više etaže. Da bi se što više naglasio obiteljski suživot i toplina doma korištena je slobodna struktura pri organizaciji prostora kako bi se formirali intimni i ugodni zajednički prostori. Na dvije posljednje etaže formirane su terase orjentirane na unutarnje dvorište. Terase doprinose povećanju sadržaja (sport, druženje, zelenilo…) i razvedenosti volumena doma. Kolni pristup ostvaren je sa zapadne strane parcele, iz servisne ulice. Parkiralište je upušteno u razinu podruma i natkriveno. Uz parkiralište je smješten i zasebni ulaz za domaćinstvo. Cijela zona domaćinstva smještena je u podrumskoj etaži.
Prema jednom od temeljnih postulata „Osobne prelature“ zona domaćinstva strogo je fizički i funkcionalno odijeljena od spavaćih soba i zone obrazovnog centra. Nosiva konstrukcija građevine su armiranobetonski zidovi i ploče. Horizontalne sile preuzimaju obodni nosivi zidovi i armiranobetonska jezgra vertikalnih komunikacija. Zaštitna opna oko objekta izvedena je u armiranom betonu, te je sa obje strane obložena fasadnom opekom. Završni sloj pročelja objekta prema unutarnjem dvorištu je žbuka.
Svi prozori i staklene stijene ostakljeni su dvostrukim izo-staklom. Pregradne stijene unutar objekta izvedene su od gipskartonskih ploča. Na svim etažama je izveden spušteni strop.
Podovi u podrumskoj i prizemnoj etaži (osim kapele), te u svim sanitarijama izvedeni su kao epoksidni premazi sa punilom protiv habanja i protukliznom obradom koji omogućava povoljne uvjete korištenja i održavanja. U svim ostalim prostorijama (kapela, boravak, sobe…) završna obloga podova je parket. Terase su obložene brušenim betonskim pločama i djelomično ozelenjene.
Krov je prekriven trakama hidroizolacije sa zaštitnim slojem. Zaštita od sunca riješena je roletama.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1249,30 m2

Nagrade preko natječaja
III. nagrada (Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Zakladni dom učenika i studenata ''ZAKLADE DOSTOJANSTVO I NADA'') 02.09.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.