Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Projektom se pokušalo maksimalno udovoljiti svim postavljenim zahtjevima i preporukama. Građevina je koncipirana kao kompaktan volumen ostvaren unutar predviđene zone za gradnju nadzemnog dijela građevine.
Glavni kolno-pješački pristup ostvaren je iz servisne ulice paralelne s Avenijom grada Vukovara, dok je poseban gospodarski kolno-pješački pristup za domaćinstvo ostvaren iz servisne ulice paralelne s Avenijom Marina Držića. Na parceli su predviđena dva parkinga s gospodarskog pristupa (jedan trajni i jedan povremeni, s kraćim zadržavanjem, predviđen za dostavno gospodarsko vozilo), i tri tri trajna parkinga s glavnog pristupa, kao i mjesto za bicikle.
Glavni ulaz u građevinu je na parceli, s dvorišne strane, preko kolne prilazne površine, koja može funkionirati i kao manji trg kod okupljanja većeg broja ljudi.
Zelena površina u mirnijoj unutrašnjosti parcele zamišljena je kao zona kontemplacije, oaza drveća, ukrasnog grmlja i klupa, povučena i više zaštićena od gradske buke.
Podjela na tri osnovne zone unutar kuće i njihovo međusobno propisano funkcioniranje je dosljedno sprovedeno koliko god je to bilo moguće.
Predviđeni način suživota i međusobno pomaganje stanovnika doma u atmosferi obiteljske kuće ostvaren je kroz optimalnu funkcionalnu dispoziciju specifičnih prostorija, zoniranje grupa, kao i visoku fleksibilnost dnevnog boravka, učionice i predavaonice, koji se pomičnim sklopivim pregradnim panelima po potrebi mogu transformirati u željene prostore (ako bi ovakav sistem bio ocijenjen kao tehnički prezahtjevan ili nepotreban, moguće je prostor realizirati klasičnim pregradnim zidovima po previđenim putanjama, sa željenim otvorima s kliznim ili sklopivim stijenama). Ti paneli u sebi imaju ugrađena vrata za slučaj da su pojedine prostorije potpuno odijeljene.
Domaćinstvo komunicira s ostatkom zgrade u cijelosti prema navedenim zahtjevima, prostorije su raspoređene na dvije etaže – podrumsku i prizemnu. Svaka prostorija podrumske etaže ima prirodno osvijetljenje i ventilaciju, prozori domaćinstva nisu orijentirani na dvorište.
Zbog iznimne urbanističke vrijednosti lokacije bilo je potrebno posebnu pažnju posvetiti pojavnosti građevine u prostoru, a istovremeno zadovoljiti potrebu investitora za umjerenim, a opet suvremenim i originalnim oblikovanjem, bez radikalnog eksperimentiranja, koje istovremeno potpuno zadovoljava funkcionalne postavke doma kao smještajne građevine. Iz tih je razloga građevina projektirana kao cjelovit volumen originalnog arhitektonskog izričaja, koja je potpuno definirana funkcionalnim i urbanističkim zahtjevima; tri nadzemne etaže su jednostavan i racionalan kvadar obložen nakošenim plohama koje imaju dvostruku ulogu: zasjenjuju prozore i zidove i stvaraju ventiliranu zračnu šupljinu ispred zasjenjenog zida. Zatvoreni dio etaže uvučenog kata je prema urbanističkim propisima manje od 75% cijele površine, što stvara ostatak površine koja se iskorištava kao terasa natkrivena konzolnim istakom krovne plohe, kojeg pridržavaju kosi elementi koji korespondiraju s ostalim kosim plohama pročelja nižih etaža, a ujedno djelomično pregrađuju prostor ispred soba omeđujući dio terase kao "privatni", (npr. poluizolirano čitanje ispred sobe, na zraku i u sjeni).
Sukladno preporukama i u kontekstu postavljenih ciljeva pri oblikovanju kuće ostakljene površine su jasno organizirane i jednostavno osmišljene, te potpuno odgovoraju funkcionalnim zahtjevima prostorija.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1384 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.