Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Ulaz u kuću je sa sjevera, iz malog dvorišnog trga, i vodi u ulazni hal iz kojeg se može pristupiti u učionicu, sobu za računala ili na stubišnu vertikalu. Stubište i dizalo su pozicionirani u centru tlocrta, na način da omogućavaju poluetažnu organizaciju prostora u presjeku. Iako je u projektnom zadatku naglašena želja da se rješenje sa poluetažama izgjegne, ta je odluka svjesno prekršena iz više razloga. Prvi razlog je prostor domaćinstva smješten u poluukopanom podrumu. Takav podrum omogućava prirodno osvjetljenje i ventilaciju, što je osnovni uvjet za ugodan i normalan rad i boravak u prostoru. Poluetaže omogućavaju veću svijetlu visinu nekih prostorija na gornjim etažama, tj. kapelice na 1. katu, kojoj se time htjelo dati na važnosti i sakralnosti. Na zadnje dvije etaže se pod izravnava te je na cijelom tlocrtu na istoj koti. Sljedeći bitan razlog za poluetaže je smanjivanje horizontalnih komunikacija. U ovakvom konceptu glavna komunikacija postaje upravo stubište i značajno smanjuje kvadrature za hodnike. Stubišna vertikala je poput jezgre oko koje se kuća spiralno uspinje prema sve intimnijim prostorima. Orjentacija prostorija je takva da se omogući maksimalan mir i privatnost u svakom dijelu kuće. Tako na pr. sve studentske sobe gledaju na istok, dok je jug maksimalno zatvoren zbog prometnice. Glavni oblikovni elementi su uporaba ravnog krova i odabir završne obloge kuće. Ravni krov je odabran zbog važnosti pozicije u slici grada.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1363,2 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: