Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Glavni je konceptualni akcent ovog arhitektonskog rješenja bio zaštita korisnika od nepovoljnih utjecaja agresivnih gradskih avenija. Zbog koncepta proizašlog iz karaktera ulice i gradskog okruženja, zonu spavanja korisnika smo orijentirali na dvorišnu stranu objekta te joj pretpostavili ostale sadžaje kao zaštitu od nepovoljnih vanjskih utjecaja. Naravno to ne znači da smo zonu obrazovnog centra ostavili na udaru agresivnog karaktera ulice jer primjenom kvalitetnih zvučnoizolacijskih materijala, troslojnog stakla i sl. možemo smanjiti utjecaj na tu zonu. Također isti je koncept primjenjen u prizemlju gdje je kapela doma zaštićena od avenija ulaznim prostorom i blagovaonom korisnika,te je orijentirana na relativno miran karakter vrta doma Zaklade ˝dostojanstvo i nada˝.
Kuća zakladnog doma ima glavni pješački ulaz iz Avenije Marina Držića, a kolni ulaz ( ujedno i ulaz za dostavu ) i ulaz domaćinstva organizirani su iz servisne ulice paralelne sa Avenijom grada Vukovara.
Na glavni pješački ulaz u dom nadovezuje se ulazni prostor sa garderobom, wc-om i prostorom za kompjutere. On povezuje kapelu, blagovaonicu i vrt doma sa drugim etažama kuće preko lifta i stubišta. Nakon prolaska ulaznim prostorom te ulaskom u lift ili korištenjem stubišta dolazi se na prvi kat na kojem se kao glavni prostor koji povezuje ostale prostore nalazi dnevni boravak. Iz njega je omogučen ulaz u primaću sobu korisnika i predavaonicu te se on može spojiti sa predavaonom u veću prostoriju po potrebi korisnika. Dnevni boravak ujedno na ovoj etaži povezuje ostale sadržaje sa mirnom zonom spavanja u kojoj se nalaze, povezane internim hodnikom, tri sobe, soba suradnika i kupaonica.
Daljnim korištenjem lifta ili stubišta dolazimo na drugi kat doma, te ulazimo u prostor komunikacije koja povezuje prostorije kluba za mlade, učionicu, primaću sobu, sanitarije te zonu spavanja. Zona spavanja je i na ovom katu organizirana identično kao i na prvom katu, tri sobe, soba suradnika i kupaonica povezane internom komunikacijom sa ostalim sadržajima kata.
Na kraju dolazimo i do trećeg kata na kojem se nalazi prostor svečenika i prostor direkcije doma, te spavaći trakt za studente i učenike. Smještajni sadržaji su na ovoj etaži povezani preko prostora za opuštanje sa knjigama (priručna knjižnica).
U podrumu doma organizirano je glavno spremište doma i spremište za alat, povezana sa ostatkom doma liftom i stubištem. Također u podrumu, ali potpuno odvojeno od ostalih sadržaja nalazi se domačinstvo sa svojom internom komunikacijom i ulazom iz prizemlja. Domačinstvo je jedino preko predblagovanja i sakrisitije u prizemlju povezano sa ostatkom doma, također u funkciji domačinstva nalazi se i priručni servisni lift koji povezuje domačinstvo u podrumu sa predblagovanjem u prizemlju.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1370 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni

Zadnji komentari





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:

  


Sponzori: