Zakladni dom Dostojanstvo i nada

Opis

Svjestan utjecaja od buke avenija i izokrenutih urbanističkih odnosa (širina i dužina kuće su manji od širine avenija), pozicijom ulaza objekt se pokušava izboriti za svoje mjesto na uglu. U najmanji objekt ulazi se na najeksponiranijem mjestu. Time se potvrđuju izokrenuti odnosi.
Prolaskom kroz ugaoni procjep ulazi se u otvoreni i od avenija skriveni dvor. Koji je naznačen velikim otvorom na fasadi. Dvor je artikuliran postavom elemenata domaćinstva (koje nema nikakav kontakt prema njemu), te ulaza koji je rastvoren prema njemu.
Prizemni nivo sadrži samo samo komunikacije (stepenice i hidraulični lift), te prostoriju s kompjuterima, koja je smještena neposredno uz ulaz, jer u njoj uvijek netko boravi te se tako može kontrolirati ulaz u objekt. Iz dvora prolaz vodi u stražnji natkriveni dio gdje je predviđenih 5 PM, te prolaz između ulaznog dijela i domaćinstva prema dvorištu.
Gospodarski dio (domaćinstvo) okrenuto je prema dvorišnoj strani. Kolni ulaz za domaćinstvo je s JI dvorišne strane, gdje je predviđeno povremeno zaustavljanje dostavnog vozila. A ulaz je artikuliran usjećenim natkrivenim dvorom/ prilazom, prema kojemu su orijentirane dvije glavne prostorije.
Raspored sadržaja po presjeku kao ideju postavlja odnos sakralnog i svjetovnog. U podrum se smješta kapelica, a u potkrovlje dnevni boravak. Duhovni mir se pronalazi u izolaciji podruma, daleko od buke i galame okolnih avenija, dok svakodnevni susret i druženje na najvišoj etaži, koja je rastvorena na 3 strane. Prizemi dio je artikuliran kao prostor za dolaske i odlaske, susrete. Umjesto zatvorenog prostora tu ulogu je preuzeo djelomično natkriveni dvor,a komunikacije su svedene na minimum.Na prvom katu se smješta blok s učionicom i blagovaonica s predblagovaonicom, te nasuprot blok sa 4 studentske sobe. Predblagovaonica je stepenicama te malim priručnim dizalom vezana sa kuhinjom.
Na drugome katu je izdvojen blok 6 studnetskih soba, te blok koji sadrži sobu za svećenika, sobu za suradnika i primaću sobu, koji se po potrebi može zonirati u odnosu na studentske sobe.
U potkrovlju je smješten blok koji sadrži sobu za direkciju, sobu za suradnika i primaću sobu, te blok koji sadrži 2 studentske sobe i dnevni boravak i predavaonica.
Po potrebi se dnevni boravak i predavaonica mogu povezati u jedinstveni prostor.
Dvije studnetske sobe su opremljene kadom (dok ostale imaju tuš kabinu), za slučaj oboljelih, kako je programom zahtjevano.
Kapelica na svojoj istočnoj strani dobiva dvor, preko kojega dobiva svjetlo. Dvor se oblikuje tako da uspostavlja odnos sa sakralnim građevinama u svojstvu reinterpretacije elemenata apside i kupole. Element apside je prisutan u tlocrtnom obliku dvora, a element kupole u odrezanoj kupoli.
Konstrukcija objekta je armiranobetonska. Konstrukcija krova je drvena ili metalna.
Završni sloja fasade na vanjskim stranama i krovnoj plohi su vlaknasti cementni paneli (fibre cement panels), a na usjecima u kuću zid je izveden od obrađenog bijelo pigmentiranog betona.

Tip projekta Religija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Vukovarska-Držićeva
Površina 1000 - 3000 m2
Površina (brutto) 1302,22 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.