Trg Kapele Krista Kralja

Opis

Posljedično nastali javni prostori ispred zgrade Mrtvačnice i glavnog ulaza u Arkade projektiraju se kao dva odvojena trga s intervencijom i manipulacijom popločenja povezuju se u jedan cjelovit javni prostor. Betonske kocke 15x15 cm u dvije nijanse sive boje, sa mjestimičnim umetanjem šupljih prefabriciranih betonskih kocki, obojenih u zlatnu boju, daju ceremonijalnom prostoru svečani karakter koji zajedno sa spomeničkom arhitekturom tvori jedinstvenu sliku. Zlatna boja je gesta kojom se izražava poštovanje specifične funkcije projektnog zadatka. Njezinim pažljivim umetanjem u parter ceremonijalnog prostora stvaraju se silnice koje gravitiraju prema trgu ispred mrtvačnice i trgu ispred kapele Krista Kralja te tako sugeriraju put pogrebne povorke. Izbor materijala ne ugrožava karakter prostora vec još dodatno naglašava monumentalnost i vrijednost koju takav prostor zaslužuje.

Na mjestu kioska za prodaju svijeća i cvijeća postavlja se novi kružni paviljon koji zajedno sa sjevernim, vec postojećim, kružnim paviljonom naglašava prilazni put kapeli Krista Kralja, te tako sugerira kretanje i objedinjuje cjelinu njegovanja kulture cvijeća i mrtvih.
Šarenilo cvijeća daje jak vizualni i osjetilni efekt, koji oplemenjuje sam prostor te se radom predlaže inverzija u odnosu na postojeći sjeverni paviljon. Ovdje je prodaja cvijeća i svijeća na obodu kružnog paviljona dok je prazan unutrašnji prostor zaštićen i definiran kao mjesto odmora, susreta i razgovora.
Po unutarnjem obodu postavljene su klupe za sjedenje usmjerene prema postojećem stablu i bazenu s vodom. Autobusna stanica integrirana je u kružnu formu paviljona.
U postojećem kontekstu novi paviljon se vidi kao tanka linija krova koja objedinjuje sve sadržaje a obodnu fasadu definira cvijeće.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Aleja Hermanna Bollea
Površina 15000 - 30000 m2
Površina (brutto) 19700 m2

Nagrade preko natječaja
Otkup (Natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja uređenja dijela Mirogojske ceste, dijela Aleje Hermana Bolle-a, okoliša mrtvačnice i dijela okoliša Kapele Krista Kralja na Mirogoju) 05.11.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


 



 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.