Trg Kapele Krista Kralja

Opis

Zbog simetrije i međusobnog postava građevina, u prostoru je pristan doživljaj njihovih osi. Od središnjeg ulaza zgrade mrtvačnice u smjeru juga, intenziviranom kompozicijom postojećeg raslinja i obeliscima, osjeća se snažno usmjerenje bez jasnog kontrapunkta ili nedogleda. Sceničnost i dimenzija glavnih fasada, kao i predviđeni režimi okupljanja, traže pred sobom slobodna prostor za doživljaj i sagledavanje. Prodajni paviljoni , iako volumenski i vizurno lakši od okolnih zgrada, dodatni su akcenti u prostoru te elemetni usmjeravanja linija kretanja.
U skladu s tim premisama, kao prvi sloj intervencije, parternom obradom i uređenjem diferenciramo ''aure'' građevina i prostore određenog značaja u ukupnoj kompoziciji. Na taj način, izbjegavajući predoslovnu interpretaciju postojeće izgradnje, pokušavamo u prostoru suptilno afirmirati doživljaj povijesnog sloja. U tlocrtu obuhvata ti zahvati čitaju se kao krugovi u homogenom materijalu – epoxy asfaltu, čime se naglašavaju strukture materijala objekata (opeka, drvo, teksturirani bakar).

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Aleja Hermanna Bollea
Površina 15000 - 30000 m2
Površina (brutto) 19700 m2

Nagrade preko natječaja
Otkup (Natječaj za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja uređenja dijela Mirogojske ceste, dijela Aleje Hermana Bolle-a, okoliša mrtvačnice i dijela okoliša Kapele Krista Kralja na Mirogoju) 05.11.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.