Trg Kapele Krista Kralja

Opis

1) KONCEPT - VRIJEME

Tema groblja stavlja čovjeka pred pitanje smisla i tematizira ideju VREMENA koja se ovim projektom pokušala arhitektonski interpretirati.
Prirodna topografija terena bipolarizirala je prostore dvaju karaktera:
1) prostor parka kao prostor orjentiran prema gradu - prostor svjetovnog karaktera
2) prostor u neposrednom kontaktu s arhitektonskim ansmblom koji je funkcionalno i doživljajno orjentiran prema grobljanskom komplesku – prostor sakralnog ugođaja
Prostor parka tematizira fenomen VREMENA kao racionalne "matematičke" kategorije koja je kroz povijest ljudske misli bila interpretirana različtim konceptima od koncepta Newton-Descartesovog apsolutnog "ortogonalnog" vremena, preko matematičkog koncepta "izlomljenog" vremena Minkowskog i Riemanna do relativističkog Einsteinovog "zakrivljnog" vremena. Navedeni koncepti transponirani su u arhitektonski prostor geometrijskom interpretacijom (ortogonalnom, izlomljenom i zakrivljenom) dinamičnih lineranih staza u parku, kao ideje protoka vremena.
Prostor trga tematizira fenomen VREMENA kao egzistencijalne "ljudske" kategorije, koja za razliku od matematičko-dinamičnih formi zadobiva karakter smirenosti u jednistvu prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena. Ovaj se koncept arhitektonski interpretira kao statična ploha trga.

2) KONCEPT - SVIJETLO

Svijetlo koje je u fizikalnom smislu jedinica vremena postalo je nosioc ideje VRIJEME=PROSTOR+SVIJETLO, te element arhitektonskog oblikovanja.
SVIJETLO se u projektu interpretira kao artificijelno "matematičko" vrijeme obodnih arhitektonskih elemenata (staze, urbana oprema), te kao "egzistencijalno" vrijeme plohe trga koja se premazuje fotoluminiscentnom bojom koja prirodno "pulsira" apsorbirajući i emitirajući svjetlost u vremenskom tijeku.
U prostoru parka stazice su osvijetljene intenzivnom rasvjetom koja dinamizira ideju različitih racionalnih koncepata vremena. Intenzivno osvjetljeni prostori-staze konceptualnog vremena pretaču se u parter trga mirnog i nježnog osvjetljenja partera što tematizira ideju egzistencijalnog vremena.
Prostor partera trga je premazan specijalnom bijelom florescentnom bojom koja za vrijeme dana upija svjetlost, a po noći je isijava smanjujući svoj intenzitet duboko u noć. Ovakvo osvjetljenje trga stavlja u prvi plan jače osvjetljen grobljanski kompleks i interpretira ideju egzistencijalnog vremena kao pulsacije dana i noći, a trgu daje simbolički-sakralni ugođaj.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Aleja Hermanna Bollea
Površina 0 m2
Površina (brutto) 19700 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.