Stambeni tornjevi i stambene zgrade u Sopotu

Opis

Nakon što je 1965. godine realizirao šest dvanaesterokatnica u Trnskom, u sljedeće dvije godine, do 1967., kao glavni i odgovorni projektant ureda AGI-46, Slavko Jelinek projektira i gradi još šesnaest stambenih tornjeva: dva u Daničićevoj ulici te u novozagrebačkim naseljima 8 Zapruđu i 6 Sopotu. Premda se projekti temelje na dva tipološka primjera, svaka je lokacija donosila nove zahtjeve i promjene, tako da je osnovni stambeni toranj tip „Jelinek“, doživio niz dorađivanja i prekrajanja. U analizi prostornoga rasporeda, uočava se udaljavanje sopotskih nebodera od te tipologije, jer zapravo vuku korijen iz Trnskog, a na fasadama otkrivaju posve originalne elemente, koji ih već na prvi pogled izdvajaju i svrstavaju u drugačiji arhitektonsko-urbanistički program. Sopotske vertikale, ponajprije treba promatrati unutar stambenog sustava cijeloga naselja, strogo reguliranog urbanističkim planom. Između imperativa uspostavljenih urbanističkih pravila, diktata nove tržišne konkurencije i sve ubrzanijeg ritma građenja, projektant se uspio poigrati zadanim tipom kako bi oblikovao znak identifikacije novog naselja.
TORNJEVI: Unutar monolitne armiranobetonske strukture unaprijeđene već kod nebodera u Trnskome, s laganim pločama toplinske izolacije vanjskih i pregradnih zidova, ponavlja se program zajedničkih sadržaja u podrumu i na terasi (17. kat), te kombinacija trosobnih, dvosobnih i jednosobnih stanova na svim ostalim etažama od prizemlja do posljednjeg, šesnaestog kata. Uobičajeni su servisi predviđeni u podrumu, kao što je i terasa namijenjena sunčanju. Jelinek pročelje obogaćuje s većim i manjim konkavnim lođama čije polovice dijele lođe blagovaonica trosobnih, dvosobnih i većih jednosobnih stanova na istočnom i zapadnom pročelju. Prepoznatljiv je još jedan element koji povezuje ove projekte s onima u Trnskom, a to je upotreba boje na pročeljima, gdje se monokromna bjelina razigrala zagasitom crvenom na vertikalnim i horizontalnim pravokutnicima potprozornika, odnosno parapetima katova.
BLOKOVI: Predviđeni osmerokatni i četverokatni blokovi (u dokumentaciji su označena po dva tipa prema položaju: istok-zapad, sjever-jug), od projekta do realizacije narasli su za jedan kat i doživjeli mnoštvo promjena od kojih je najuočljiviji izostanak galerijske komunikacije. Potreba za što većim brojem stanova i ovdje je pobijedila već određeni i odobreni broj katova. Realizacija je pak osiromašena za razrađenu varijantu prethodnih projekata u Tratinskoj i Zorkovačkoj ulici, koju je Jelinek preradio za tipske blokove. Ovisno o potrebi urbanističke regulacije, takvi su objekti omogućavali izgradnju određenih stubišnih cjelina.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Realizacija
Lokacija Zagreb
Sopot

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.