Stadion Kajzerica

Anin, Ante, Autor

Opis

Zagreb je odavno premostio svoju rijeku, simbol života u neprestanom protjecanju, ali je nikad nije obgrlio na pravi način. Posljednjih je desetljeća izgraden cijeli jedan novi grad, Novi Zagreb, ali se stjeće dojam da se od rijeke više bježalo ili odmicalo nego što se s njom uspostavljao prisan i sadržajan odnos.
I zato smatramo da stadion treba maksimalno približiti rijeci, dijelom ga ugraditi u savske nasipe izgrađene kako bi se grad zaštitio od poplava, jer bi to pozicioniranje u prekrasnom zelenom pojasu između Zagrebačkog velesajma i Save, u simboličkom smislu označilo i težnju čvršćeg povezivanja vodenom žilom kucavicom.
Taj dragocjeni, gotovo djevićanski prostor nasuprot kojega je novouređeni Park Bundek, sjajan primjer poticajnog izlaska na obale rijeke, nameće iznimnu odgovornost u projektiranju i oblikovanju budućeg stadiona natkrivenih tribina, kapaciteta pedesetak tisuća gledatelja, namijenjenog ne samo nogometu kao vodećoj stadionskoj disciplini, nego i glazbenim koncertima i drugim masovno posjećenim priredbama. Promisljajući taj projekt, temeljen na najsuvremenijim graditeljskim i tehnološkim dostignućima danasnjice, bili smo svjesni da se na takvoj lokaciji arhitektonsko ostvarenje mora doimati kao da je izraslo iz zemlje, a ne kao da je nakalemljeno na prirodu.

Apstraktno oblikovanu Ružu Hrvatsku na Kajzerici i zamišljamo kao betonsku konstrukciju uvijenu u transparentni plašt, specijalnu foliju nalik na velike listove ili latice, koje bi u vrijeme večernjih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije svijetlile u crveno-bijelim nacionalnim bojama, danju bi taj plašt bio poluproziran, a kad bi, primjerice, igrao Dinamo, mogao bi iluminirati plavkaste tonove. Tako bi stadionska ruža mijenjala boju ovisno o vrsti događanja, dnevnim ili noćnim priredbama, utakmicama ili koncertima: u vrijeme mirovanja bila bi pupoljak skutren u zelenilu, u vrijeme odigravanja utakmica nacionalnog ponosa i prerastanju Hrvatske u svjetsku sportsku silu.

Tip projekta Sport
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2008
Lokacija Zagreb
Kajzerica
Broj mjesta 52000

Tvrtke koje sudjeluju
AJF projekt d.o.o Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.