Poslovni centar Miramare

Opis

Kompleks je razdvojen na dva volumena koji zatvaraju novostvoren javni prostor. Na izduzenu visoko gradnju isključivo poslovnog karaktera orijetiranu svojim vizurama prema sjeveru na najljepši pogled na grad i medvednicu, i na manji objekt paviljonskog tipa koji svojim potencijalnim sadrzajem oživljuje prostor kompleksa.
Podzemlje je isključivo prostor namijenjen za garažu i za dvonamjensko sklonište.

Parter je otvoren posjetiocima. Poslovna zgrada je izdignuta na stupovima i omogučava vezu sjever jug. Ulaz u lobby je sa
pristupnog trga i sa Bednjanske ulice. Kako je poslovna zgrada orijentirana na sjever parcele, na jugu se otvara prostor javnog trga sa vecom vodenom plohom iz koje izvire volumen multinamjenskog paviljona. Parter je obrađen neutralno kamenim plohama velikog formata sa artikuliranom podnom rasvjetom
i sa vodenim linijama koje se protežu prema vodenoj plohi koja je svojom površinom u istom nivou sa okolnim popločenjem. Voda je intenzivno osvijetljena tako da volumen paviljona noću lebdi.
Volumen paviljona je skulpuralno oblikovan. Oplata od nedorađenog pjeskarenog nehrđajučeg metala sa skulpturalno oblikovanim otvorima. Paviljon lebdi iz vode. Cijela vodena ploha je noću osvijetljena i kubus je dematerijaliziran.

Relativno jednostavni extrudirani oblik je logičan slijed izgradnje uz poslovnu zonu uz Vukovarsku. Poslovna zgrada je položena uzduzno uz prugu i orijentirana isključivo prema sjeveru. Sjeverna fasada je potpuno transparentna ventilirajuća modularna i omogućava najljepši pogled u gradu. Juzna fasada je semi transparentna i sluzi kao zaleđe pogledu. Uz nju je orijentirana komunikacija u poslovnim prostorima. Fasada je zatvorena prema jugu i sluzi i kao zastita od sunca. Izrađena je iz horizontalno montiranih staklenih cijevi od piroxala koje su ispunjene izolacionim plinom. Fasada služi kao dobar termički izolator. Staklo je prozirno ali svojom distorzijom sprecava pogled na jug tako da je citava unutrašnjost zgrade orijentirana na sjever. Fasada ugradnjom led matrice sluzi i kao dinamični display na koji se projiciraju sadrzaji i branding poslovnog kompleksa. Moguce su razne Audio vizualne komunikacijske metode.
Konstrukcija arhetipska stupovi rastera 820 cm i dvije jezgre od kojih jedna sadrzava liftove, stepenice i sanitarne čvorove, a druga stepenice i IT sobe te spremišta. Sadržaj poslovne zgrade je potpuno nedefiniran i predviđen je za izdavanje u najam. Prostori su uvijek orijentirani prema sjeveru sa uzduznom komunikacijom uz juznu fasadu koja i inace nebi bila pogodna za komercijalne uredske prostore. Prostori mogu biti otvorenog karaktera , poluotvorenog ili potpuno zatvorenog karaktera . (open space, Semi open space ili BOX) Istočno orijentitrani su zasebni prostori namijenjeni managementu. Postoji mogućnost planiranja velikog restorana / kluba na 19 katu. Strojarnica je predviđena na krovu. Distribucija se vrši putem vertikalnih kanala prema etazama. Lobby poslovne zgrade osim prijema sadrzava i mali lounge i caffe orijentiran na Miramarsku koji tokom pogodnog vremena sluzi i javni trg.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Miramarska-Bednjanska
Površina 30000 - 50000 m2
Površina (brutto) 36 302 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.