Poslovni centar Miramare

Matas, Krešimir, Autor
Pavlović, Vedran, Autor
Pušić, Baldo, Autor
Vidak, Jakov, Autor
Ružić, Jan, Izrada vizualizacije

Opis

Imajući u vidu položaj parcele, njene blizine gradu, traženu namjenu, gravitacijsko područje u uži ambijent nametnule su se neke zamisli koje su oblikovale koncept.
Monolit – zgrada koja se nameće svojom osnovnošću, jednostavnošću forme korespondira sa arhitekturom moderne na potezu Ulice grada Vukovara.
Bijela boja – poštivanje ambijenta – mikrolokacijski – botanički vrt, Vukovarska ulica, šire – prostor donjeg grada.
Fasada – izbjeći reflektirajuće staklo i rasterizaciju fasade, monotono obilježje korporativne arhitekture zadnjih trideset godina. Neprilično za prostor donjeg grada.
Orijentacija – sjever- jug užim stranama – ne stvara se vizualna barijera u pogledu iz/na grad/a.

Bijeli monolit koji je ukras grada, vanjski sloj fasade – vertikalne bijele keramičke cijevi – intimiziraju radne prostore, a istovremeno omogućuju pogled na grad. Smanjenje osunčanja također je značajno. Dvojnostpojavnosti – gledamo je iz daleka, cijevi se spajaju u platno, ona je bijela sklptura koju poznam, prepoznatljiv djelić grada – bijeli zagrebački neboder. Ona nam se otvara svojom bijelinom i zove nas. Bliski susret s građevinom otkriva njenu filigransku osjetljivost, kada smo pred zgradom ne znamo ništa o njoj, ona nas promatra, u njoj se događa samo njoj poznata užurbanost, opet je otkrivamo kada zakoračimo u nju.

Zgrada se formira od dva volumena povezana passageom. Prednja zgrada orijentirana je na Miramarsku, to je neboder od 20 etaža. Pretežno poslovne namjene. Druga zgrada smještena je dublje na praceli, poštuje visinu okolne izgradnje i zbog njene blizine orijentira se svom unutrapnjem patiu, mirnom vrtu s pogledom na passage. Passage je prostor interakcije dva dijela, svi javni sadržaji orijentirani su bar jednim svojim dijelom na njega ili povezani mostovima.

Tip projekta Komercijalna funkcija
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Miramarska-Bednjanska
Površina 30000 - 50000 m2
Površina (brutto) 38 137 m2

Nagrade preko natječaja
Jedan od tri jednakovrijedna otkupa (Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za poslovni centar Miramarska-Bednjanska) 01.06.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.