Poslovna zgrada na Jankomiru

Opis

Objekt čine dva distinktivna korpusa - statični i čvrsti postament L oblika (trgovački centar i uredi klase b) i transparentna vertikala (uredi klase a), oboje prožeti elementima zelenila, svaki na svoj način.
Zelenilo okolnog terena uvlači se u postament objekta (trgovački centar) kroz atrije na prizemlju i probija na pročelje preko zelenih terasa u čitavom svom volumenu, oplemenjujući i uredske prostore towera B.
Ovom doslovnom prožimanju zelenila u kontrast je stavljeno oblikovanje towera A, gdje se na preneseni način zelenilo s partera penje po pročelju kao bršljan, povijuša, u vidu čelične konstrukcije staklenog pročelja, stvarajući ''''zelenu'''' skulpturu.
Bitni element isčitavanja objekta je zeleni krov trećeg kata - umjetni parter za korisnike poslovnih tornjeva. Prirodni teren tu se jednostavno izdigao na krov i postao oaza relaksacije i interakcije zaposlenika, u potpunosti odvojena od vreve trgovačkog centra ispod njega.
U skladu s naglaskom na zelenilo, kolni promet se izbacuje s parcele, a ostavlja se pristup sa sjevera na prizemlje i u podzemne garaže.
Javni pješački putevi na zapadu i istoku parcele se postavljaju kao komunikacija prema zelenom pojasu, a referirajući se na postojeću pješečku površinu jugozapadno od parcele.
Prizemlje tako u potpunosti postaje pješačko - javni putevi na istočnom i zapadnom obodu parcele povezuju se pješačkim putevima koji presjecaju objekt tvoreći ulice, trgove i vrtove (atrije) trgovačkog centra.
Objekt se funkcionalno sastoji od 3 bitna dijela – trgovački centar, tower A i tower B.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
SCZ Jankomir
Površina 100000 - 200000 m2
Površina (brutto) 126462 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.