Park Zagorska - Selska - Krapinska

Opis

ATMOSFERA/MIKROKLIMA
Park s tri strane omeđen jakim prometnicama, bez kvalitetnih vizura, bez prostornih akcenata ne predstavlja željeno utočište. Potrebno je stvoriti novi pozitivan osjećaj za buduće korisnike.
Utjecaj Selske i Krapinske je eliminiran zaštitnim zelenim zidom tj. stupnjevanjem niske i visoke vegetacije. Radi učinkovite zvučne barijere, zanimljivih vizualnih doživljaja s ceste i poboljšanja biološke raznolikosti vegetacija je gradirana vrstama, bojom, ali primarno visinom – niže grmolike vrste uz cestu, a više stablašice prema unutrašnjosti parka.

FUNKCIONALNOST/SADRŽAJI
Sve potencijalne aktivnosti budućih korisnika moraju biti omogućene u javnom gradskom prostoru. Neke od tih aktivnosti zahtjevaju artificijelne predmete (urbana oprema i sl.), a druga grupa radnji je samoinicirana, događa se spontano i bez pomoćnih elemenata. Njima je veličina praznog prostora i sloboda kretanja plus, a za prvu grupu je raznolikost i polifunkcionalnost tj. neočekivani načini korištenja dodatna kvaliteta.

FLEKSIBILNOST/SOCIJALIZACIJA
Oslobađanje prostora svih nepotrebnih barijera, definiranje minimalnog (ali maksimalno potencijalnog), testiranje kreativnosti i nenametanje ponašanja vode k poboljšanju interakcije i komunikacije. Određivanje minimalnih pravila ostavlja maksimalnu slobodu, ali dovoljno definira da spriječi kaotičnost. Slučajnost je inicirana, te stoga prihvatljiva u kontroliranim uvjetima.

REDUCE, REUSE, RECYCLE
Edukacija i ekologija su aktivan odgovor na negativnu situaciju koja okružuje park i pasivnost ustaljenu u tradiciji. Svaki komadić uređenja parka je maksimalno ekološki prihvatljiv i održiv, utrošak energije za izvedbu je minimaliziran, a intervencije su edukativno-ekološke. Urbana oprema je od iskorištenih materijala i moguće ju je, slijedeći primjere, napraviti u sklopu edukativnih radionica.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2008
Lokacija Zagreb
Zagorska - Selska - Krapinska
Površina 0 m2

Nagrade preko natječaja
I. nagrada (Natječaj izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja javnog parka Zagorska-Selska-Krapinska, s krajobraznom studijom, u Zagrebu) 13.10.2008

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.