Park Selska - Baštijanova

Grđan, Maja, Autor

Opis

Pošto je Selska cesta izrazito prometna ulica, odlučili smo zadržati padinu (samo smo ublažili njen pad) pa je ona dodatna zaštita od buke uz niske nasade i drveće.
U sjeveroistočnom dijelu parka napravili smo mali plato širine 9m x 11m koji se blago spušta prema jugu (od kote 120.46m.n.v. na 120.41 m.n.v.) nakon čega je zemlja prema zapadu rezana na visinu od 119.33m. Na taj način smo stvorili intimniji, zaštićeniji prostor koji je pogodan za sjedenje i okupljanje ljudi, ima dodatnu zaštitu od buke pošto je u maloj depresiji, a također je pogodan i za doživljavanje različitih tekstura bilja osoba s invaliditetom (posebno slijepih osoba koje prostor doživljavaju osjetilom dodira i mirisa). Stoga je taj prostor obogaćen biljnim materijalom koji stimulira ta osjetila: Sedum sp. – dodir, Tillia cordata – miris, Phyladelphus sp. – miris te drugim biljem različitih tekstura. Položaj tog prostora za sjedenje i okupljanje pogodan je i zbog neposredne blizine poslovno stambenog prostora te crkve – postaje mjesto za užinu, druženje nakon mise, itd. U tom prostoru planirana je i niža, intimnja rasvjeta na solarnu energiju.
Uz sam taj prostor, na travnjaku do, nalazi se i prostor za roštilj s klupama i stolovima, te korisnici mogu birati gdje će pripremljeno jelo jesti.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.