Park Selska - Baštijanova

Knez, Andrea, Autor
Mesić, Lana, Autor
Jelušić, Krešimir, Izrada vizualizacije

Opis

Osnovni koncept oblikovanja ovog javnog parka proizlazi iz prostornog konteksta u kojem se park nalazi te potrebe za formiranjem suvremeno oblikovanog prostora koji će zadovoljiti potrebe njegovih korisnika. Prostor je podijeljen na dvije osnovne zone, od kojih svaka na drugačiji način potiče korisnika na sudjelovanje u parku.
Zapadna zona, oblikovno gledano, ocrtava se u geometrijskom smještaju sadržaja, a rješenje proizlazi iz tlocrtnog rješenja i arhitekture stambeno‐poslovnih objekata. Filozofija njene namjene ocrtava se u njenom aktivnom korištenju. Osmišljena je kao prostor za druženje i okupljanje. Uz glavnu šetnicu na zapadnoj strani, formiran je drvored sa podrastom grmlja za zaštitu stambenog kompleksa od buke i aktivnosti u parku.
Na južnoj strani parka, projektnim zadatkom zaštićen je postojeći drvored kestena (Aesculus hippocastanum). Raster stabala je uspješno uklopljen u filozofiju oblikovanja prostora te prati koncept i geometrijski karakter rješenja. Kroz njega prolazi staza koja povezuje sve predviđene ulaze i izlaze iz njega. Idejnim rješenjem ovdje je predviđen i prostor za neformalno druženje, gdje i starije osobe mogu naći svoj mir. Osmišljen je kao niz klupa i stolova za ugodan boravak u hladovini postojećih stabala kestena.
Druga zona, istočna, osmišljena je kao kontemplativno mjesto, izolirano od buke i vanjskih utjecaja. Ona započinje glavnim ulazom u park sa sjeveroistočne strane i nastavlja se na šetnicu organskog oblika koja poziva na ugodnu etnju te uživanje u dugačkim i otvorenim vizurama prema akcentnim točkama u parku. Glavni ulaz u park naglašavaju cvjetne gredice koje svojom bojom i oblikom nagovještaju prostornu koncepciju te oblikovni karater prostora.
Na jugoistočnom dijelu parka formirano je manje dječje igralište, ograđeno živom ogradom, kako radi sigurnosnih razloga, tako i zbog sprečavanja ulaska životinja u park.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.