Park Selska - Baštijanova

Kunst, Ana, Projektni tim
Lundström, Magnus, Projektni tim

Opis

SELSKA CESTA: prostorna okosnica transformacije nekadašnje periferije grada u centralni prostor. Duž Selske ceste nižu se javni prostori različih karaktera: veliki park, manji park susjedstva, trg, rekreacijska površina, igralište.

Novi park trebao bi svojim karakterom odskočiti od već ponuđenih ozelenjenih površina, te zadovoljiti potrebe suvremenog načina korištenja javnih prostora.

3G PARK- javni prostor treće generacije: interaktivan i adaptabilan. Prilagođen potrebama suvremenih korisnika naviknutih na mogućnost beskonačnog izbora i podešavanja postavki (customization) proizvoda, te blagodati mobilnih i internet tehnologija. Mjesto susreta i razonode, ali i rada na otvorenom.

Interaktivnost- mogućnost utjecanja korisnika na određene postavke prostora (boja rasvjete, program vodopada) upotrebom mobilne tehnologije (sms poruka.) Neposredna blizina poslovnog kompleksa Ericsson Nikola Tesla otvara i mogućnost korištenja parka kao svojevrsnog test područja novih tehnologija komunikacije.

Adaptabilnost- prilagodba stalnih postavki prostora različitim zahtjevima korisnika (mogućnost upotrebe jednog elementa urbane opreme na više načina: klupa je stol je adsl kabel je rasvjetno tijelo je naslon)

Prostorno i funkcionalno, površina za uređenje parka podijeljena je u tri osnovne cjeline: LIVADU, ŠUMARAK I TRGIĆ. Dok su livada i šumarak dvije varijante travnatih površina, trgić je prostor aktivnosti, prolaska i rada u prirodi. Dominantni element u zoni trgica je PLUG and PLAY KLUPA: element urbane opreme ali ujedno i prostorno- organizacijski element. Sastavljen od cijevi koje prema potrebi provode električnu energiju, LAN kablove, rasvjetu, vodu... Funkcija je višestruka i promjenjiva.

U sklopu rješenja predloženo je i proširenje parka na sada neuređenu zelenu površinu s južne strane, koja danas sa zonom uređenja parka funkcionira kao jedan prostor. Rješenje predviđa obje mogućnosti- funkcioniranje parka nezavisno od južnog dijela, vezanjem na pločnik Selske ceste u zoni obuhvata, te moguće proširenje (istovremeno, ili u drugoj fazi.)

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Tvrtke koje sudjeluju
GYF Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.