Park Selska - Baštijanova

Careva, Kristina, Autor
Jaakonaho, Mari Pauliina, Autor
Grašo, Kristina, Konzultant za krajobraz
Privora, Vid, Konzultant za krajobraz

Opis

Predmetna parcela smještena u (pre)gustoj izgradnji današnje Trešnjevke predstavlja potencijalni park no moguće ju je iščitati i kao potez zelenila kojim se na humani način odvaja zgrada od frekventne prometnice. Sagledavanjem šire situacije zaključeno je da ovaj park predstavlja zelenilo srednjeg mjerila. Nizovi jednoobiteljske izgradnje odnos s vanjskim ozelenjenim površinama direktno ostvaruju kroz (pred)vrtove. Oni stvaraju poteze zelenila malog mjerila namijenjene prvenstveno privatnom uživanju. Park, uvjetno rečeno, velikog mjerila predstavlja snažna parkovna cjelina koja se nadovezuje na zonu rekreacije (i povezuje s njom), a locirana je uz Selsku od Zagorske do Krapinske.


Nevelika površina parka u svojoj organizaciji nije zamišljena kao putovima ispresijecana zelena kulisa koja služi primarno za brz prolazak. Upravo suprotno, organizacija parka sugerira ulazak i provođenje vremena. S istim je stavom i pješačka staza uz Selsku integrirana u park, pružajući nesmetani linearni prolaz, ali i otkrivajući prolazniku moguće korištenje te evocirajući njegovo zaustavljanje.

Ovim rješenjem obuhvat parka tretiran je kao oaza dobrosusjedskog druženja i uživanja u zelenilu. U isto vrijeme pažnja je posvećena i evidentnoj situaciji da park predstavlja ostatak u prostoru zagušenom izgradnjom. Namjera je bila urbani karakter koji sa svih strana prodire u parkovno tkivo, suprotstaviti ozračju blagih krajobraznih forma. Stoga je parkovno tkivo na nivou tla oblikovano blagim krivuljama i u horizontalnom i u vertikalnom promišljanju. Ova malena oaza osmišljena je kao zeleni vrt s uzvisinama koje stvaraju dinamičan prostor pogodan za boravak, igru i razonodu. Koncept oblikovanja prostora temeljio se na prirodnoj konfiguraciji terena koja je u blagom padu u pravcu sjever-jug.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Nagrade preko natječaja
Jedan od tri jednakovrijedna otkupa (Natječaj za izradu idejnog krajobrazno-urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja javnog parka na križanju Selske ceste i Baštijanove ulice u Zagrebu) 18.05.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.