Park Orahovička ulica: Odraz vremena

Opis

Park se nalazi u naselju pretežito obiteljskih kuća u kojemu trenutno ne postoji podcentar u obliku definiranog javnog prostora niti pripadajućih mu funkcija.

GUP-om predviđeno spajanje ovog dijela grada s centrom preko krajobraznog poteza otvara mogućnost za buduće povezivanje parka u lanac „parkova-džepova“ koji bi zajedno sa krajobraznim potezom značajno podigli kvalitetu stanovanja i vrijednost zemljišta te nosili funkciju podcentara pojedinih četvrti.

Zbog specifičnosti smještajne i vremenske situacije, ovaj projekt je zamišljen kao fleksibilni sustav, koji može odgovoriti i sadašnjim manjim potrebama stacionarnog stanovništva (kvartovski park) i budućim proširenim potrebama stacionarnog i tranzitnog stanovništva (korisnici krajobraznog poteza iz drugih dijelova grada).

Pošto je ovaj bivši vinogradarski predio 1965. - 1970. naglo preparceliran i izgrađen, projekt koristi elemente i memoriju nekadašnjeg ruralnog za formiranje novog urbanog. Redovi vinove loze se, umjesto u vertikalnoj ravnini, sada interpretiraju u horizontalnoj te se formira pergola sa biljkama penjačicama. Osim kao element očuvanja memorije prostora, pergola je i faktor intimizacije javnog prostora, a osim toga služi i kao zaštita od sunca za sadržaje ispod nje. Čvrstim gabaritima prema okolnoj izgradnji formira urbaniju sliku ulice, dok razvedeno unutrašnje „dvorište“ prima sadržaje za sve tri dobi.

Radi ekonomičnosti i buduće fleksibilnosti kao elementi pergole koriste se građevinske skele, a lučki kontejneri udomljuju razne zatvorene ili natkrivene sadržaje koji animiraju lokalno stanovništvo i pozivaju ga u park.

Umjesto čiste forme i estetike prirode, nudi se sadržajnost, jer okolno stanovništvo prirodu kao takvu već ima u vlastitom dvorištu. No, stupanj sadržajnosti ovisi o trenutnoj potražnji okoline, te odgovara njenim potrebama većom ili manjom popunjenosti kontejnerima i izgrađenosti pergole, čija polja se nadograđuju s vremenom, a ovdje su prezentirana u idealnoj varijanti.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Vukovar

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: