Obrtnički centar

Filepi, Anamarija, Projektni tim
Galović, Jasenka, Projektni tim
Grgasović, Jana, Projektni tim
Jelaska, Nera, Projektni tim
Mucko, Ivan, Projektni tim
Sekulić, Damir, Projektni tim

Opis

Raščlambom projektnog programa identificirano je ukupno 5 programskih grupa: obrtnička komora, hotel, učilište, lokali i uredi za grad Zagreb. Ovakav heterogeni program načelno se može interpretirati na dva načina: kao jedinstvena hibridna megastrura čije su prednosti snažniji arhitektonski izraz i ikonički identitet projekta ili kao skup neovisnih arhitektonskih sklopova čije su prednosti samostalno funkcioniranje i održavanje pojedinih elemanata te mogućnost etapnog izvođenja. Obzirom na fleksibilni karakter samog programa u kojem pojedini sadržaji nisu precizno definirani (npr uredski prostori za grad Zagreb) smatrali smo primjerenim odlučiti se za drugu od nabrojenih mogućnosti. Stoga projekt razrađuje varijantu skupa neovisnih arhitektonskih sklopova jer ona nudi više prednosti: veću prostornu i programsku fleksibilnost pojedinačnih sklopova, pregledniju prostornu organizaciju te mogućnost samostalnog funkcioniranja pojedinih sadržaja.

Osnovnim programskim sklopovima u slijedećoj su fazi razrade pridruženi elementarni arhitektonski gabariti temeljeni na kontruktivnom rasteru 8x8m. Komora, hotel i uredi ''pospremljeni'' su u visoke građevine malog tlocrta a lokali i škola u niske građevine velikog tlocrtnog gabarita. Ispitivanje niza varijanti rasporeda takvih elementarnih gabarita na parceli pokazalo je različite razine funkcionalnosti pojedinih sklopova i različite prostorne kvalitete cjeline. Kompleksni programski zahtjevi razješavaju se na razini prizemlja koje mora omogućiti: a) sigurnu evakuaciju iz visokih dijelova zgrade; b) prirodno osvjetljenje podzemne etaže u kojoj je smješten veći dio programom zahtijevanih obrtničkih lokala; c) stvaranje kvalitetnog javnog prostora koji će heterogene elemente povezati u cjelinu.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 55927 m2

Tvrtke koje sudjeluju
ATELIER X Autor

Nagrade preko natječaja
II nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja obrtničkih, gradskih i pratećih sadržaja Obrtničkog centra na lokaciji Blato u Zagrebu) 10.05.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.