Obrtnički centar

Opis

Urbanistički planovi za rješavanje prostora između južne obale rijeke Save i Jadranske avenije sugeriraju rahlu soliternu izgradnju kako bi se zadržao vizualni kontakt sa rijekom i gradom. Projektnim programom sugerira se smještanje većeg dijela sadržaja u prizemne etaže.
Kompleks se iz tog razloga koncipira na način da se sadržaji čiji krajnji korisnik nije poznat (retail) smještaju u široku bazu iz koje se „izrezuje“ prostor trga zaštićen od buke sa gradske avenije a svi definirani sadržaji specifičnih namjena dijele u 4 solitera (tipologija slična očekivanoj tipologiji buduće izgradnje na tom prostoru).
Ovakva raščlamba volumena omogućuje fleksibilnost programa u fazi razrade-poslovni toranj može imati nekoliko etaža manje, hotel može imati etažu više-skulpturalna komponenta kompleksa ostaje nepromijenjena.
Pješačke veze sa sve četiri strane kompleksa uvlače pješaka u suterensku i prizemnu etažu obrtničkog centra- svojevrsni „Velesajam Obrta“-shopping mall obrtničkih lokala .Trgovački i uslužni sadržaji u etažama iznad zatvaraju prostor obrtničkog trga i programatski se izmjenjuju sa glavnim ulazima i javnim sadržajima svakog pojedinog segmenta kompleksa- obrtničke škole, poslovnog tornja, obrtničke komore i udruženja obrtnika, hotela te polivalentne dvorane.Svaki navedeni sadržaj okrenut je „ekranom“ na jednu stranu svijeta čime se ističe jednakopravnost pročelja čitavog kompleksa.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 61630 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.