Obrtnički centar

Opis

Postojeća i planirana gradnja u okruženju determinirala je pristup projektu Obrtničkog centra kao multifunkcionalne gradske palače koja bi tipologijom i volumenom korespondirala sa ostalim građevinama u okruženju. Položaj građevine osigurava njezinu, u prvoj fazi, cestovnu i pješačku vezu sa užim područjem grada, a kasnije, nakon izgradnje novog mosta i tramvajske pruge, i cestovnu i pješačku povezanost sa širim gradskim područjem, gradskim kvartovima Trešnjevka - jug i Novi Zagreb.

Program sadržaja, konfiguracija terena, zadani oblik građevinske čestice te karakteristike mikrolokacije rezultirali su kompaktnim tlocrtnim rješenjem građevine u svrhu maksimalnog zadržavanja postojećih zelenih površina, kao i minimalnim mogućim gabaritom podzemnih etaža zbog nepovoljne visine podzemnih voda. Pri tome je došlo do repozicioniranja sadržaja u odnosu na zadani program. Podzemne etaže namijenjene su isključivo parkiranju automobila i tehničkim prostorima, dok su praktikumi učilišta, spremišta lokala i banke smješteni na nivou partera u etaži razizemlja koja je nastala kao projektni odgovor na tražene sadržaje i denivelaciju terena parcele (cca 3m) u odnosu na jake obodne i pristupne prometnice. Posljedično navedenome, glavna ulazna etaža za pješake koji će pristupati Centru s tramvajske stanice na Jadranskoj aveniji, riješena je kao prizemlje, te je njezina visinska kota u relaciji s neposrednim okruženjem građevine – remizom i obodnim prometnicama. Uz navedeno, pješačke se veze odvijaju i na nivou 1. kata na kojem se pješačkim mostovima – nathodnicima iznad prometnica tramvajske remize i Ulice Blato stvara jaka pješačka komunikacija u prostoru koja spaja sve njegove bitne sastavnice (muzej i upravna zgrada remize, obrtnički centar, novo stambeno-poslovno naselje, Savski nasip) u cjelinu s Obrtničkim centrom kao žarištem. Projektom je predviđeno da glavnina zadržanog prirodnog terena bude uz parcelu na kojoj su bušotine geotermalne vode tako da bi zajedno činili jedinstvenu parkovnu površinu sa maksimalnim očuvanjem postojeće vegetacije.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 69000 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: