Obrtnički centar

Ambroš, Marko, Autor
Bačura, Hrvoje, Autor
Plačko Maček, Hrvoje, Izrada vizualizacije

Opis

Šire prisavsko područje u blizini već mitske superstrukture Sveučilišne bolnice novo je žarišno mjesto promišljanja, ali i realizacije građevina od značaja za urbanu definiciju cijelog jednog gradskog područja. Arena, planirani novi most, planirani prisavski
neboderi, trgovački centar u gradnji, nebrojeni stambeni kvadrati na Laništu
transformiraju obližnju suburbiju, ali i neizgrađena, gotovo netaknuta područja
neposredno uz Savu. Glavna cestovna poveznica Zagreba sa Jadranom na ovom
području transformira se iz autoputa u gradsku aveniju.
Izgradnja Obrtničkog centra događa se na relativno malom dijelu poteza neposredno uz Jadransku aveniju, ali na definiranje slike grada ima izniman značaj. S jedne strane zbog utjecaja planirane visine na buduću sliku prilaza gradu, a s druge zbog velike gustoće sadržaja koji doprinose definiciji urbanosti područja.
Cijeli spektar sadržaja organiziran je unutar natječajne superstrukture. Uslijed zahtjeva čak i fundamentalno međusobno raznorodnih sadržaja na relativno maloj građevnoj čestici izvršena je primarna podjela: vertikalna struktura - horizontalna struktura /
grad Zagreb - obrtnici. Poslovni prostori grada smješteni su unutar sedamnaest etaža vertikale. Prostori obrtničkog dijela kompleksa smješteni su unutar sedam etaža horizontalne strukture.
Obrtnički lokali zauzimaju cijeli tlocrt prizemlja i prvog kata dok su više etaže
organizirane u dvije lamele s atrijskim međuprostorima. Introvertirani prostor atrija mjesto je socijalizacije i odmora te osigurava potrebnu zaštitu hotela, škole i uredskih prostora horizontalne strukture od negativnih utjecaja buke s okolnih prometnica.
Pročelje građevine integrativni je element pojavnosti cijelog građevnog sklopa. Zamišljen je kao sustav prefabriciranih panela koji svojom repetitivnošću rigidno reducira oblikovne senzacije vanjske opne svodeći pojavnost građevine na ''lebdeću formu''-volumen. Noću naprotiv rigodna forma postaje titravi ekran ispikselizirane opne u nepredvidivoj on-off igri svjetla iz nutrine građevine.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 61770 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


 



 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.