Obrtnički centar

Opis

Izgradnjom Obrtničkog centra u ovaj prostor se dovodi nova količina korisnika, zahtjeva i potreba koje se isprepliću na istoj parceli. Novi kompleks sadrži i nudi razne sadržaje; poslovne, obrazovne, turističko-ugostiteljske, financijske, kulturne i sve skupa tvori jedan novi heterogeni organizam koji se sastoji od aktivnosti različite prirode, a dovedeni su u istu cijelinu. Samim time i ograničenjima lokacije, uvjetovano je da budući kompleks bude isprepleten sadržajima različite funkcije i namjene.
Iz ovih svih uvjeta i pravilnosti konkretnog prostora proizašlo je rješenje koje nudi sve potrebne sadržaje a istodobno zadovoljava sve potrebe istih.
Novi centar bi trebao postati novi javni prostor na kojem će se odvijati važni poslovni, kulturni, zabavni, koncertni i društveni skupovi, a ujedno pruža uslugu raznoraznih obrtničkih radnji te bi kao takav trebao biti generator socijalnih i društvenih aktivnosti.
Svi sadržaji osim učilišta tvore jednu masivnu građevinu u kojoj se raznim probojima (horizontalnim i vertikalnim) omogućava dotok zraka i sunca da bi se postigla što veća „izloženost“ prostora orijentiranih prema unutra.
U pozadini (prema sjevero-zapadu) su smješteni poslovni prostori Grada Zagreba koji tvore najviši dio cijeline.U tom perimetru je smještena i Razvojna agencija. U drugom planu su oko „atrija“ razmještene zajedničke prostorije Obrtničke komore i Obrtničkog udruženja, Obrtničke banke, Osiguranja Royal i hotela. Nad ovim prostorima je smještena Polivalentna dvorana. Lokali obrtnika su izbačeni u prvi plan i organizirani oko otvorenog trga. Nad njim se nalazi Obrtničko učilište koje slobodno „lebdi“ unutar cijeline.
Prizemlje je organizirano tako da bude „glavni horizontalni razvod“ korisnika Obrtničkog centra. Ideja je da se ljudi koji izlaze iz garaže, na razini prizemlja „vode“ prema sadržaju ili jednoj od vetikalnih jezgri prema određenom sadržaju. Ispod Učilišta (na 3 katu) se nalazi polivalentna terasa namjenjena odmoru i razonodi, i opcijom da bude terasa caffe-a.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 79744 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: