Kalendar

Ženski trag u arhitekturi Rijeke

29.11.2013 - 07.01.2014
Izložba

Izložba 'Ženski trag u arhitekturi Rijeke' koja će prezentirati projekte Ade Felice-Rošić i Nade Šilović otvara se danas, 29. studenog 2013., u 19 sati u Muzeju grada Rijeke.

Izložbom će se prezentirati doprinos Ade Felice-Rošić (1922.–2013.) i Nade Šilović (1924.–2009.) riječkoj arhitekturi nakon Drugog svjetskog rata. Po stjecanju diplome Arhitektonskog odjela Tehničkog fakulteta u Zagrebu krajem 40-ih godina, zapošljavaju se u Građevno-projektnom zavodu u Rijeci te u okolnostima dinamične poslijeratne obnove i širenja grada, dobivaju priliku ostvariti zapažene stambene i javne objekte, ostavivši tako prvi „ženski trag“ u arhitekturi grada. Nada Šilović će intenzivno raditi do 1956. godine kada se vraća u rodni Zagreb nastavivši karijeru na polju urbanizma, dok izvedene objekte Ade Felice-Rošić, od kraja 50-ih godina projektantice u birou građevinskog poduzeća Primorje, možemo pratiti sve do umirovljenja sredinom 70-ih godina. Dosad neobrađene i većinom nepoznate realizacije ovih arhitektica obuhvaćaju kvalitetne i suvremene stambene zgrade na istaknutim gradskim lokacijama (Strossmayerova, Kamovljeva, potez Zvonimirova-Liburnijska, Račićeva,...) u kojima ih prepoznajemo kao nastavljačice zagrebačke tradicije arhitektonskog modernizma. Nada Šilović će potpisati i adaptaciju zgrade bivše talijanske škole na Dolcu za potrebe Galerije likovnih umjetnosti i Naučne biblioteke, najveće riječke kulturne investicije poratnih godina i do danas sjedišta tih institucija. Od realizacija Ade Felice-Rošić treba istaknuti zgradu Trgovačke i tekstilne škole u Vončininoj, jedini objekt namijenjen srednjoškolskom obrazovanju podignut u Rijeci nakon Drugoga svjetskog rata, te Robnu kuću Korzo, prvi u nizu suvremenih trgovačkih centara koji će se sagraditi u središtu grada 70-ih godina. Njeni stambeni tornjevi na Kozali, premda opterećeni kontroverzama oko odabira lokacije i odnosa prema kulturno-povijesnoj baštini, nesumnjivo su oblikovali siluetu grada i za tisuće posjetitelja još uvijek predstavljaju prvi vizualni doživljaj Rijeke. 

Izložbu organizira Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja i Muzej grada Rijeke, autorica izložbe je Lidija Butković Mićin. Izložbu možete pogledati do 7. siječnja 2014.


Šilović - Liburnijska


Felice-Rošić - Trgovačka i tekstilna škola

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.