Kalendar

Grad i razlika - osvrt na radionicu

31.05.2015 - 31.05.2015
Ciklus: Mala škola arhitekture - Prostor i ja 2015

Niz subotnjih radionica Male škole arhitekture nastavljen je sekvencom naziva 'Grad i razlika'. Ideja radionice bila je osvijestiti potrebu za promatranjem prostora u kojem živimo i u očuvanjem njegovih razlika. Razlika u mjerilu, odnosima izgrađenog i neizgrađenog, količini zelenila i načinu raspolaganja prostorom. 

Do pojma urbanizma dolazimo uočavanjem postojanja pravila u svim segmentima života, svim zajednicama kojima pripadamo; od najmanje kao što su obitelj, razred, do veće kojom se i bavimo a to je grad.

Pokušavamo shvatiti koji sve faktori utječu na razvoj i izgled grada prisjećajući se gradova u kojima smo do sada bili, uočavajući po čemu se razlikuju i zašto. Nakon što smo kroz razgovor došli do osnovnih zaključaka o faktorima koji utječu na razvoj i oblik nekog grada (topografija, vrijeme nastanka, ljudi i običaji), koncentriramo se na Zagreb.



Zagreb proučavamo kroz njegove tri kompozicije – Podsljemenska zona, Donji grad i Novi Zagreb. Diskutiramo o najvažnijim razlikama između tih zona na temelju vlastitog iskustva, proučavanjem karte te fotografija iz zraka i pješačke vizure. Razgovaramo o  njihovim osnovnim karakteristikama i povezujemo ih s umjetničkim 'kompozicijama' te ih kasnije koristimo u interpretaciji pojedine zone. Upoznajemo se s razlikama u slici grada pojedinih zona.

Pomoću Richterovog 'Gravitacijskog crteža' interpretiramo vijugave i uske ulice Podsljemenske zone razlijevajući tuš u boji na papir i kontroliranim pokretima tijela stvaramo prvu kompoziciju ulica i razlivenog zelenila.  Drugi korak je raspodjela volumena kuća prema pretpostavljenoj rahloj strukturi tog dijela grada.



Pravilnim rasterom ljepljive trake stvaramo kompoziciju ulica Donjeg grada, popunjavamo ih blokovima te razmišljamo o raspodjeli neizgrađenih prostora, stvaranjem javnih prostora te osmišljavanjem unutrašnjosti blokova.

Treća kompozicija  - Novi Zagreb nastaje organizacijom volumena stambenih nebodera, javnih zgrada i pažljivim promišljanjem partera na kojem su uređena jezera, pješačke ulice i parkovi.

Nakon izrade maketa sve tri kompozicije razgovaramo o potencijalnim prednostima i nedostacima života u pojedinom dijelu grada, biramo svoje savršeno mjesto; uglavnom sa što boljim pogledom (na sportske terene), što ljepšim vrtom ili što bliže centru. Pokušavamo ustanoviti razlike u gustoći izgrađenosti, količini zelenila/javnih prostora u pojedinim zonama. Pomoću makete koju smo izradili pokušavamo smjestiti dio grada u kojem trenutno živimo i razmisliti o njegovim karakteristikama.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Mala škola arhitekture - Prostor i ja 2015

Program Prostor i ja vodi djecu korak po korak kroz različite teme iz područja vizualne kulture od linije do  urbanizma, potičući pri tom kod djece razvoj percepcije prostora i svijesti o prostoru grada kao svom okolišu na koji možemo utjecati. Ovo je serija radionica kojima je cilj djeci približiti probleme prostornog planiranja i arhitekture.

Iz ciklusa

04.07.2015 - 04.07.2015
Radionica Grad i razlika u Oris kući arhitekture

30.06.2015 - 30.06.2015
Promocija zbornika simpozija Hura arhitektura i izložbu radionica ciklusa "Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture"

13.06.2015 - 13.06.2015
Šetnja gradom

23.05.2015 - 23.05.2015
Mala škola arhitekture - Mijenjamo grad - u SC-u


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.