Kalendar

"Etika arhitekture" u Piranu

23.11.2013 - 24.11.2013

„Etika arhitekture“ je glavna ovogodišnja tema regionalne konferencije – Piranski dnevi arhitekture, koja se od 1987. bavi suvremenim i inovativnim trendovima u arhitekturi na svjetskoj i regionalnoj razini, a počinje 23. studenog.

U sklopu Piranskih dana arhitekture, osim međunarodne konferencije s nizom govornika, gostiju i predavanja, održava se izložba to dodjela nagrada za najuspješnije realizacije recentno izvedenih projekata arhitektonskih praksi iz osam država; Austrije, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Slovačke i Slovenije.

Ovih su dana objavljene nominacije za nagradu Piranesi, odnosno po pet istaknutih projekata iz svake od navedenih zemalja, za čiji su izbor zaduženi selektori Piranesi Award u svakoj zemlji. Hrvatski selektori ove su godine bili arhitekti Branko Silađin i Maroje Mrduljaš, koji su izabrali sljedećih pet projekata da konkuriraju za nagradu, kao najuspješniji projekti domaće produkcije unazad godinu dana:


Arhitektonski biro Turato (Projektni tim; Idis Turato, Ida Križaj, Josip Mičetić i Marko Liović) – Polivalentna dvorana i gradski trg, Krk, otok Krk (2013.)



Radionica arhitekture (Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot) – Muzej Vučedolske kulture, Vučedol (2012.)



Neno Kezić i Emil Šverko – Studentski dom i studentski centar, Split (2012.)


Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić – Obiteljska kuća u Serdarevoj, Zagreb (2013.)


Damir Gamulin- Gamba i Igor Presečan – Mrtvačnica Resnik, Zagreb (2013.)

Osim arhitektonskih realizacija na Piranesiju se dodjeljuju i nagrade za najuspješnije studentske projekte, pa će za nagrade konkurirati i sljedeći radovi sa splitskog i zagrebačkog arhitektonskog fakulteta

- Zorana Simunović – Revitalizacija Dračevice – Mentor: Saša Begović (GAF Split)
- Zrinka Višković i Domagoj Bajić – Urbanističko arhitektonski projekt bivše industrijske zone u Kaštelima – Mentori: Hrvoje Njirić, Neno Kezić, Emil Šverko (GAF Split)
- Kristina Škrokov – Gradski centar Varaždinske Toplice – Mentor: Točni Žarnić (AF Zagreb)
- Marija Rupa – Platoi Krešić Fields – Mentor: Petar Mišković (AF Zagreb)

Dobitnici nagrade Piranesi bit će objavljeni 23. studenog, u sklopu same konferencije. Nagrada Piranesi nosi ime talijanskog umjetnika i arhitekta iz 18. stoljeća, Giovannija Battista Piranesija, čije je obiteljsko podrijetlo upravo iz Pirana.

Dosadašnji hrvatski dobitnici Piranesi nagrade su njiric+ arhitekti, koji su 2007. nagradu osvojili za vrtić na Retkovcu u Zagrebu te Randić&Turato, čiji je projekt osnovne škole na Krku bio nagrađen 2005. godine. Posebno priznanje Piranesi Award za svoj projekt hostela Goli i Bosi 2010. godine osvojili su Studio UP, a na prošlogodišnjoj dodijeli nagradu za najbolji studentski projekt osvojio je Janko Jelić s AF Zagreb za projekt Biotehnološkog krajolika Varaždin (mentor Tonči Žarnić).

Više o nominiranim radovima, predavačima i programu ovogodišnjih Piranskih dana arhitekture pogledajte na pida.si
Via vizkultura.hr

Predavači

Ćurković, Tomislav, Autor

Turato, Idis, Autor

Rako, Goran, Autor

Zidarić, Zoran, Autor

Šverko, Emil, Autor

Presečan, Igor, Autor

Gamulin, Damir, Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.