Kalendar

Vježbanje nenastanjivih prostora

21.10.2013 - 27.10.2013

Radionica Vježbanje nenastanjivih prostora istražuje fenomen trga, a održava se od 21. do 27. listopada u okviru trinaestog izdanja Urbanfestivala na različitim zagrebačkim trgovima.

Polazeći od teksta Vrste prostora (Georges Perec: Espèces d'espaces, 1974) u kojem Perec na nov, neobičan način promišlja "obične", svakodnevne prostore, radionicu koja će se održati od 21. do 27 listopada osmislila je i vodi Selma Banich, a namjenjena je svima koji su zainteresirani za (daljnje) istraživanje fenomena trga i aktivno sudjelovanje u njenom oblikovanju i izvođenju u javnom prostoru.

Selma Banich je umjetnica, aktivistica i sretna kućanica, živi i radi u Zagrebu. Suosnivačica je i dugogodišnja programska koordinatorica ekscene, nagrađivane platforme za edukaciju i istraživanja u izvedbenim umjetnostima, autorica i izvođačica u projektima zagrebačke izvedbene grupe OOUR, umjetnička suradnica i izvođačica u projektima riječke kazališne grupe Trafik, članica Instituta za katastrofu i kaos te izvođačica u projektima čikaške izvedbene grupe Every House Has a Door. Kada ne radi u kazalištu, živi jednostavnim životom štovateljice prirode, čovječanstva i Weba 2.0.

U dvanaest godina trajanja UrbanFestivala, brojni su se projekti i intervencije odvili na različitim zagrebačkim trgovima, a temi trga u cjelosti je posvećeno novo festivalsko izdanje, prvi put formatirano kroz trogodišnji period.UrbanFestival13: Natrag na trg! problematizira ulogu trga u suvremenom gradu te preispituje mogućnosti repolitizacije ove urbanističke jedinice u lokalnom kontekstu. Imajući na umu da su trgovi diljem svijeta došli u središte javnosti kao poprište samoorganiziranih borbi protiv vladajućih ideologija, te da postaju visoko komodificirana i komercijalizrana mjesta oduzeta javnosti i namijenjena potrošačima, istražuju se i umjetničkim sredstvima reflektiraju političke i ekonomske promjene koje su utjecale na transformaciju političke funkcije te specifične urbanističke jedinice. Kustosice trinaestog izdanja UF-a su Ivana Hanaček i Ana Kutleša. 

Prijave za radionicu uz kratku biografiju primaju se putem elektroničke pošte do sutra, 10. listopada. Uvodni sastanak održat će se u nedjelju, 13. listopada u prostorijama [BLOK]-a. 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.