Kalendar

Vizualni studiji danas - Moć slika

07.11.2013 - 10.11.2013
Konferencija

Centar za vizualne studije, Zagreb, TVRĐA – časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti, Hrvatsko društvo pisaca, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i udruga "Bijeli val", Zagreb, pozivaju vas da prisustvujete četverodnevnom programu pod nazivom Vizualni studiji danas – Moć slika.

Program se sastoji od međunarodne znanstvene konferencije Vizualni studiji kao akademska disciplina koja se održava 7. i 8. studenog 2013. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, te od serije javnih predavanja, okruglih stolova i performansa pod nazivom Subversive Art & Theory, a što će se odvijati u zagrebačkom ZKM-u i kinu Europa 9. i 10. studenog. Nakon simpozija Vizualna konstrukcija kulture, koji smo organizirali 2007., ovo četverodnevno događanje ima za cilj provjeriti aktualni status discipline vizualnih studija u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Međunarodni otvoreni poziv izazvao je veliki interes znanstvenika iz cijelog svijeta, a izabrano je trideset četvero predavača koji će kroz svoja izlaganja, te kroz diskusije s publikom pokušati odgovoriti na suvremene izazove akademskog etabliranja znanosti o slici i vizualne kulture općenito. Pored izabranih stručnjaka, bit će nam posebno zadovoljstvo predstaviti W.J.T. Mitchella, profesora sa Sveučilišta u Chicagu i jednog od najpoznatijih promicatelja vizualnih studija u svijetu; zatim Marquarda Smitha s londonskog Sveučilišta Westminster, te osnivača i glavnog urednika danas već kultne publikacije Journal for Visual Culture; kao i Michelea Cometu sa Sveučilišta u Palermu koji je jedan od najsvestranijih pripadnika tzv. europske kontinentalne škole vizualnih i kulturalnih studija.

Četverodnevni program nastoji povezati vrhunske stručnjake, teoretičare, studente, umjetnike i širu javnost kroz nekoliko ključnih pitanja suvremene teorije i umjetničke prakse:

- Teorijski i disciplinarni status vizualnih studija – dva desetljeća nakon slikovnog obrata
- Vizualni studiji kao “radikalna” inačica povijesti umjetnosti ili kritički otklon
- Epistemološki aspekti vizualnih studija u sveučilišnom nastavnom programu
- Mogućnosti primijenjene znanosti o slici: teorijska interakcija između umjetnosti, filma, dizajna, mode i performansa
- “Nedisciplinarnost” kao pristup multimedijskoj slici svijeta
- Studiji mode danas: od teorije mode do dizajna tijela
- Performans na razmeđu: od umjetničke prakse do politički angažiranog djelovanja

Program u PDF-u preuzmite ovdje.
Više ovdje.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.