Kalendar

Slavko Jelinek: promocija monografije i izložba radova

17.11.2009 - 17.11.2009
Ciklus: Izložbe

17.11.2009. u DAZ-u

Dugo najavljivana monografija doajena hrvatske arhitekture Slavka Jelineka predstavljena je sinoć u DAZ-u. Ovim nakladničkim projektom UHA-e nastavlja se niz monografskih izdanja velikana hrvatske arhitekture.

O bogato opremljenoj, sjajno prelomljenoj i znanstveno napisanoj knjizi s brojnim referencama na društveno-gospodarski kontekst u kojem je nastajalo Jelinekovo djelo govorili su autorica i urednica mr.sc. Renata Margaretić Urlić, recenzentica prof.dr. Karin Šerman, te predsjednik UHA-e prof. Goran Rako.
 
Brojnom auditoriju obratio se i g. Jelinek, pročitavši kratki govor kojim se zahvalio organizacijskom timu te dizajneru monografije Ivanu Kraljeviću, koji potpisuje i koncept prateće izložbe.
 
Knjiga se po cijeni od 150 kn (odn. 120 za studente) može kupiti u prostorijama UHA-e/DAZ-a, Trg bana Jelačića 3/I.

 

Predavači

Jelinek, Slavko, Autor

Slavko Jelinek rođen je 31.08.1925. godine...Svojim je projektima dao golemi doprinos izgradnji i izgledu poslijeratnog Zagreba, kako stambenim četvrtima, tako i posebnim urbanim orijentirima poput jedne od najpoznatijih gradskih kuća, “Zagrepčanke“...Uspostavljanje tržišnih pravila u sustavu samoupravnoga socijalizma, značilo je organizirati učinkovitu i brzu projektantsku infrastrukturu, za što je Slavko Jelinek imao poseban talent i menadžerski duh. Od 1960. godine kada se zapošljava u “Projektnom birou Karlovac“ (kojemu ubrzo mijenja naziv u AGI-46: Arhitektonsko-građevinski-instalaterski projektni biro), pa sve do umirovljenja 1985. godine, radio je kao glavni projektant, te direktor... Zavidan broj realizacija (29 nebodera, 26 zgrada i dva veća stambena niza u Karlovcu i u Staglišću, zatim 2 škole, 2 sportske dvorane, više od desetak interijera) i mnoštvo natječajnih projekata, odnosno hiperprodukcija po kojoj je u razdoblju šezdesetih i sedamdesetih AGI-46 bio poznat, bila je moguća jedino zahvaljujući Jelinekovoj nepresušnoj projektantskoj i organizatorskoj energiji, s kojom je uspješno pratio utrku sa standardizacijom gradnje i industrijalizacijom stambene proizvodnje. “Jedan kat za jedan dan“, ili “Za 14 dana pod krovom“, krilatice su koje nedvosmisleno označavaju taj cilj, a Slavka Jelineka mogle su samo ohrabriti da se na pragu sedamdesetih godina 20. stoljeća, upusti u avanturu još žešćeg ubrzanja građevne proizvodnje... Tijekom cijeloga opusa, Jelinek pokušava naći idealnu tipologiju stanovanja kojom bi pomirio zahtjeve investitora i krajnjih korisnika stana. Osvojio je čak i nagradu na natječaju 1965. godine za tipska rješenja stambenih zgrada, no njegov usavršeni “tip Jelinek“ nikada nije u potpunosti realiziran. Iz teksta 'Stanovanje na visini' Renate Margaretić Urlić

Šerman, Karin, Autor

Rako, Goran, Autor

Margaretić Urlić, Renata, Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.