Kalendar

Predstavljanje monografije Miroslav Begović

28.11.2013 - 28.11.2013
Predavanje

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski muzej arhitekture i Udruženje hrvatskih arhitekata pozivaju Vas na predstavljanje monografije dr. sc. Borke Bobovec Miroslav Begović u četvrtak, 28. studenoga 2013. u 18 sati, u dvorani Knjižnice HAZU Zagreb, Strossmayerov trg 14.

Uvodnu riječ održat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a o djelu akademika Begovića govorit će:

akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata
dr. sc. Borka Bobovec, autorica
akademik Andrija Mutnjaković, urednik, voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU

MIROSLAV BEGOVIĆ

Arhitektonika arhitekta Begovića nastajala je na izuzetnom vrednovanju graditeljske baštine, razvijala se na perfektnom poznavanju svjetskih teoretskih i praktičnih arhitektonskih tendencija, ostvarivala se na filozofskoj spoznaji homocentrizma. Begović ne projektira zgradu kao formu (Libeskind, Gehry). Begović osmišljava zgradu kao humaniziranu znakovost: kao snagu radnog napora (Izložbeni paviljon Đaković), kao prisni dom naivaca (Galerija u Hlebinama), kao prostor svojih istomišljenika (Moderna galerija), kao hommage umjetniku (Meštrovićeva galerija), kao urbanu predstavu (Trgovačka kuća u Zagrebu), kao revitalizaciju postojbine (Trgovačka kuća u Varaždinu), kao rekreaciju baštine (ansambl Tkalčićeva-Radićeva), kao afirmaciju bionike (Hotel Eden). Begović osmišljava zgradu kao inkarnaciju čovječnosti. Naši stari rado bi rekli da Begović gradi kuće koje imaju dušu. Zanemarili smo danas dušu i zaboravili davna upozorenja gnostika Bazilida (iz 2. stoljeća) da će čovjek koji govori o duši biti jednako smiješan kao i riba koja bi pasla s ovcama po brdima. Naš senzibilni poeta akademik Dobriša Cesarić napisao je da dušu tek imadu lopte nogometa – zato ih i biju nogom.  (Akademik Andrija Mutnjaković)

O AUTORICI

Rođena 20. listopada 1961. godine u Karlovcu. Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1985. godine, gdje je i magistrirala 2000. godine. Doktorsku disertaciju Arhitektonski opus Miroslava Begovića obranila je 2011. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Tijekom profesionalne karijere radila je na raznim poslovima vezanim uz programiranje i izgradnju stambenih zgrada u okviru investicija vođenih od strane ministarstava nadležnih za graditeljstvo. Od 2004. godine je Housing Focal Point te prati aktivnosti i sudjeluje u izradi svih dokumenata iz područja stanovanja vezano uz EU – Housing, Urban Development Group, EFAP (European Forum for Architectural Policies) i HABITAT.

U petom mandatu, od 2004. godine, predsjednica je strukovne međunarodne Udruge Europan Hrvatska, a od 2007. godine do 2009. godine je bila član Izvršnog odbora Društva arhitekata Zagreba te član Predsjedništva Udruženja hrvatskih arhitekata.

Autor je monografije Miroslav Begović i koautor knjige Dubrovnik – Centar iza grada. Objavila je više stručnih i znanstvenih radova iz područja povijesti hrvatske arhitekture i urbanizma, te problema stanovanja s težištem na drugoj polovini 20. stoljeća. (dr. sc. Borka Bobovec)

Knjigu je moguće nabaviti u Udruženju hrvatskih arhitekata po cijeni od 250 kn (za članove HKA, HAZU i članove članica uz popust od 20%) - NARUDŽBENICA

Predavači

Bobovec, Borka, Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Bobovec, Borka
Autor


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.