Kalendar

Past Forward natječaji objavljeni u Domusu

04.06.2012 - 04.06.2012
Ciklus: Think Space 2012 PAST FORWARD

Program Think Space / Misli prostor, nakon vrlo uspješnog prvog ciklusa u 2011., nastavlja se i ove godine s temom Past Forward / Nazad unaprijed. Vijest o novom Think Space programu prenijeli su i na web izdanju Domusa uz zanimljiv članak i komentar na svrhovitost ovakvih natječaja.

Već kao naslov, Past Forward uzbuđuje. Asocira na jedan zastarjeli izraz vezan za video ili audio kazete; ideju ponavljanja već dokumentiranog ili zabilježenog. No je li to nostalgija ili upozorenje? Vrlo vjerojatno je ovo drugo. Lahoud smatra da arhitektonskoj struci nedostaje ozbiljnog intelektualnog istraživanja, obzirom na znatne promjene na društvenoj i političkoj sceni u vremenskom razdoblju zadanom ovim natječajem.


The Peak, nacrti (ustupili: Zaha Hadid Architects)

Projekti koji se preispituju su "referentne točke" i konceptualne inovacije koje su u svoje vrijeme predstavljale odstupanje od suvremene arhitektonske kulture, kaže Lahoud. Natječaj je tako više otvoreni poziv na borbu nego jeftina prilika za produkciju ispraznih vizualizacija tehnički neizvedivih projekata – što danas i jest najveća boljka profesije.


Yokohama, nacrti (ustupili: FOA)

U edukaciji ali i struci samoj autori danas razvijaju odnosno prežvakavaju već postojeće projekte, projekte prethodnika, preispitujući iznova postojeće teorije i prerađujući postojeće stilove. Međutim, taj način funkcioniranja počiva na laži. A Past Forward, poput neke vrste plemenite laži, ima za cilj adresirati šire društveno-kulturne izazove; otići tamo gdje se arhitektonski diskurs i praksa bore za pozornost po svaku cijenu, trošeći svoju energiju na projektima koji nemaju pravi smjer kako u programatskom tako ni u problemskom smislu. Kako Lahoud kaže, Past Forward "teži reflektiranju promjena u arhitektonskoj struci u posljednjih trideset godina." U tom pogledu, naslov označava samu bit ovih natječaja.


Blur Building, nacrti (ustupili: DS+R)

Tekst preuzet iz Domusa.

Think Space 2012: PAST FORWARD / NAZAD UNAPRIJED

Think Space Past Forward natječaji promišljaju situacije koje su definirane prije 20 - 30 godina te oni koji su tada bili u ulozi pobjednika, sada postaju oni koji odlučuju o nasljedniku. Natječaje žiriraju redom Zaha Hadid & Patrik Schumacher - The Peak; Alejandro Zaera Polo - Yokohama; Charles Renfro & Ricardo Scofidio - Blur Building.

Rok za predaju radova je 17.07.2012. Sva tri natječaja se održavaju u isto vrijeme i sudionicima je ostavljeno na izbor na kojem će sudjelovati te je ujedno omogućeno da oni najambiciozniji predaju radove na više natječaja.

Da biste skinuli natječajni program potrebno je registrirati se (bez naknade), a za sudjelovanje na natječaju (tj. predaju rada) plaća se rana kotizacija u iznosu od 370 kn do 26.06. odnosno 555 kn do 17.07. za kasnu kotizaciju.

Pogledajte natječaje:
The Peak / Zaha Hadid & Patrik Schumacher
Yokohama / Alejandro Zaera Polo
Blur Building / Charles Renfro & Ricardo Scofidio

I posjetite Think Space stranice za više informacija!

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2012 PAST FORWARD

Think Space program 2012 je drugi ciklus arhitektonskih konceptulanih on-line natječaja s temom PAST FORWARD. Gost kurator je Adrian Lahoud  libanonski arhitekt, urbanist i znanstveni istraživač koji je u ciklusu Think Space 2011, sudjelovao s nagrađenim radom Mediterranean Union u sklopu natječaja Geopolitičkih granica.&am

Iz ciklusa

22.02.2013 - 24.02.2013
Think Space 2012 Nekonferencija

22.02.2013 - 24.02.2013
Završila je 2. Think Space Nekonferencija

24.06.2012 - 24.06.2012
Zaha Hadid dobila titulu Zapovjednice Reda Britanskog Carstva

17.06.2012 - 17.06.2012
Alejandro Zaera-Polo novi dekan Princetona!


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: