Kalendar

Oživljavanje Savamale u Beogradu

28.10.2012 - 28.10.2012
Ciklus: Akupunktura grada
Radionica

Druga od pet međunarodnih radionica projekta City Acupuncture / Akupunktura grada uspješno je završena ovih dana prezentacijom radova održanom u K. C. Grad, prostorima jednog od projektnih partnera – Kulturnog fronta iz Beograda.

Odabrana lokacija akupunkturnih intervencija je područje Savamale, prije stotinjak godina najbogatiji dio Beograda no koji je tijekom vremena izgubio na bogatstvu i značaju te pretrpio mnoge transformacije i utjecaje na svoj socijalni i prostorni identitet.

Na Savamalu danas se gleda kao na potencijal razvoja grada zbog blizine povijesnom centru i rijeci Savi. Postoji nekoliko vrsta lokacija u četvrti Savamala, koji već imaju potencijal da postanu mjesta a ostale treba tek otkriti i stimulirati. To su mjesta gdje se fizička i socijalna struktura preklapaju što se trenutno odvija na nereguliran i način, više kao iznimka. U takvom kontekstu Akupunktura grada se korisisti kao metoda za stvaranje novih mjesta u području koje je pretežno poznato kao tranzitni prostor.
 
Radionica je trajala pet dana (od 15. do 19. listopada) te je okupila 30 sudionika i 10 mentora iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Splita i Skopja. Mješovite šesteročlane grupe već u prvoj polovici radionice premostili su sve disciplinarne, nacionalne i dobne granice razgledavajući lokacije i sudjelujući u grupnim diskusijama.
 
Tijekom prva dva dana održana su i zanimljiva te potrebna predavanja: u prijepodnevnim terminima ona su obilovala korisnim informacijama lokalnih arhitekata, predstavnika općinskih vlasti i stanovnika Savamale dok su u večernjim satima gosti, arhitekti iz Njemačke i Nizozemske prezentirali svoje projekte tematski povezane s ciljem radionice.
 
Predavači su bili Maja Popović (Failed Architecture, Belgrade-Amsterdam), Samuel Dias Carvalho (Raumlabor, Berlin), Nemanja Petrović i Nina Mitranić (Gradsko vijeće Savski venac) te Hans Vermeulen (Dus Architects, Amsterdam).
 
Sva navedena događanja postavila su dobre temelje za intenzivni i kreativni grupni rad tijekom druge polovice radionice što je u konačnici rezultiralo s 14 projektnih prijedloga različitih mjerila no svih usmjerenih ka istom cilju nagovještavanja velikih urbanih promjena koje, nadajmo se, Savamalu očekuju u bliskoj budućnosti.
 
Od 14 projekata koje su autori izložili na završnoj prezentaciji, a koje su komentirali gosti kritičari iz lokalnih vlasti i s beogradskog Arhitektonskog fakulteta, ocjenjivački sud, koji su uz goste kritičare sačinjavali i mentori, odabrao je pet intervencija koje ulaze u fazu detaljne razrade te će biti realizirani.
 
Osim pet odabranih rješenja, ocjenjivački sud odlučio je podržati i razvoj četiri vrlo male intervencije čime će se zaokružiti i dodatno istaknuti osnovni cilj poticanja daljnjeg razvoja područja Savemale.
 

 
Više o projektu i radionicama:
 
 
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Akupunktura grada

Projekt  City Acupuncture – Akupunktura grada  ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti

Iz ciklusa

24.04.2014 - 24.04.2014
Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

24.04.2014 - 24.04.2014
Održan Forum Akupunkture grada

14.04.2014 - 14.04.2014
Studio BASAR i Projekt CULBURB

10.04.2014 - 10.04.2014
La 27e Région i Collectif etc na Forumu Akupunkture grada


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.