Kalendar

Osvrt na predavanje urbanizam.zg, prof. Jukić, Smode: Pariz, London, Tokio - vizije razvoja

22.10.2009 - 22.10.2009
Ciklus: urbanizam.zg - prvi ciklus

U Društvu arhitekata Zagreba je započeo ciklus predavanja četvrtkom - urbanizam.zg...

U Društvu arhitekata Zagreba je započeo ciklus predavanja četvrtkom - urbanizam.zg urbanizam.zg je stručni forum osmišljen kao niz predavanja, okruglih stolova i radionica na temu prostornog razvoja Zagreba kojim se nastavlja tradicija Društva arhitekata Zagreba koje je desetljećima bilo glavni pokretač i moderator otvorenih stručnih rasprava o našem gradu u 2009. urbanizam.zg započinje prezentacijom vizija razvoja svjetskih i europskih gradova i otvara multidisciplinarnu stručnu diskusiju o viziji razvoja Zagreba u 2010. urbanizam.zg priprema tematski sklop ´´postojeća i buduća reprodukcija grada´´ koji će otvoriti teme gradskih projekata, urbanističkih planova, stručnih natječaja i studija

Ciklus je otvoren predavanjem Pariz, Tokio, London - vizije razvoja na kojem su gostovali prof. dr. Tihomir Jukić te asistentice Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Gotovo dvosatno predavanje sadržavalo je iscrpnu analizu razvojnih vizija Pariza, Londona i Tokija.
Iako se razlikuju po pristupu i mjerilu, svim prijedlozima zajedničko je sagledavanje grada u kontekstu regije, sprečavanje daljnjeg sprawl-a odnosno povećanje postojeće gustoće praćeno urbanom obnovom; jačanje prometne infrastrukture te davanje važnosti zelenim površinama, kao i životu na rijeci (Pariz, London - usporedba sa Zagrebom). Od vitalnog značaja za razvoj gradova su i gradski projekti.

Spomenute razvojne studije možete pogledati ovdje:

http://www.legrandparis.culture.gouv.fr/ (Pariz)
http://www.london.gov.uk/thelondonplan/ (London)
http://www.fibercity2050.net/eng/fibercityENG.html (Tokyo)

a objava samog predavanja slijedi uskoro.

urbanizam.zg se nastavlja u slijedeći četvrak 29. 10. 2009. u 19h predavanjem Copenhagen, Prag, Ljubljana - vizije razvoja koje će održati Irena Matković i Karolina Bui iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.
Veselimo se Vašem dolasku.

Predavači

Jukić, Tihomir, Predavač

Prof.dr.sc. Tihomir Jukić, rođen je 1954. u Osijeku. Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirao 1978., a poslijediplomski studij "Urbanizam i prostorno planiranje" Arhitektonskoga fakulteta u Zagrebu pohađao 1980.-82. Na Institutu I.T.C. u Enschedeu (Nizozemska) pohađao 1984.-85. poslijediplomski studij “Urban survey”. Magistarski rad obranio u Nizozemskoj 1985. Zaposlen je na fakultetu od 1979. u Zavodu za urbanizam i kao honorarni asistent, a od 1986. kao asistent na Katedri za urbanizam. Dobitnik je nagrade za arhitekturu i urbanizam 16. slavonskog biennala (1998., J. Horvat).

Smode Cvitanović, Mojca, Predavač

Smokvina, Marina, Predavač

Zn. nov. Marina Smokvina, rođena je 1979. u Rijeci. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2005. godine. Do 2009. radi u nekoliko zagrebačkih projektantskih ureda kada se zapošljava kao znanstveni novak na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu. Polaznica je doktorskog studija ´Arhitektura i urbanizam´, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.