Kalendar

Od plohe do prostora - osvrt

15.03.2014 - 15.03.2014
Ciklus: Mala škola arhitekture - Prostor i ja 2014
Radionica

Proteklog vikenda održali smo i drugu ovogodišnju radionicu male škole arhitekture – Od plohe do prostora. Nakon prve radionice 'od linije do plohe' , koja je pokazala nekoliko načina dobivanja plohe od osnovnog  elementa - linije (korištena u obliku žice, slamke, vune), druga radionica se bavila stvaranjem prostora, odnosno volumena od punih ploha, tj. oplošja.

Radionica iz ciklusa 'Prostor  i ja' nazvana 'od Plohe do prostora'  održana je u DAZ-u 15.3, pod vodstvom Luke Korlaeta s Arhitektonskog  fakulteta u Zagrebu, a koncipirana je na način da se u uvodnom dijelu djecu (2.-5. razred) upoznalo s temom radionice i razložio im se zadatak, nakon čega je uslijedio praktičan rad stvaranja modela/volumena i u konačnici su se postavom/raspodjelom izrađenih maketa upoznavali  s prostornim odnosima u gradu.

U uvodnom dijelu djeca su pokušala analizirati osnovna geometrijska tijela (broj ploha i bridova kocke, piramide, valjka...) kako bi shvatila princip zadatka radionice. Pripremljeni su predlošci kompleksnijih volumena u vidu razvijenih oplošja, koja na prvi pogled ne odaju izgleda konačnog volumena (a djecu su asocirala na robote), a koja su polaznici trebali sastaviti kako bi dobili volumene, a oni u završnoj etapi radionice predstavljaju gradotvorni element -  zgrade i kuće kojima su mogli dati namjenu i osmisliti njihov izgled (bojom i crtežom).

Osmišljena je gradska infrastruktura, označene su (ljepljivim trakama na stolovima) glavne gradske prometnice, rijeka, park, trg te je svako dijete pokušalo naći najpovoljniju poziciju za svoju zgradu. Razmatrani su odnosi - zgrada na trgu; - zgrada na rijeci, -zgrada u parku. Kako je svatko zasebno osmislio funkciju svojoj zgradi (muzej, restoran, kuća eksplozije, stambeni neboder, javni wc), nakon stvaranja kompozicije, uvidjeli su sadržaje koji nedostaju te  su za njih predvidjeli mjesto u gradu (restoran, glazbena &ˇkola, lunapark, avenue mall, bazen i masaža, policija i osiguranje).


 

Više o ovogodišnjem ciklusu Male škole arhitekture i programu saznajte ovdje.

Vezane vijesti

24/05/2014 - 24/05/2014

Grad i razlika

Sutra, 24. svibnja 2014, od 10 – 12 h u prostorima DAZ-a održava se peta po redu radionica Grad i razlika, pod vodstvom Anete Mudronje Pletenac.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Mala škola arhitekture - Prostor i ja 2014

Radionice zajedno realiziraju učitelji  likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Od početka projekta se u radionice organizirano uključuju i osnovne škole grada Zagreba, bilo u prostorima škola ili izvan njih. Posljednja takva suradnja realizirana j

Iz ciklusa

11.06.2014 - 11.06.2014
Hoćeš kupit ciglu?

11.06.2014 - 11.06.2014
Osvrt na radionicu MŠA u okviru Think Space Nekonferencije

01.06.2014 - 01.06.2014
Mijenjamo grad

01.06.2014 - 30.05.2014
Mijenjamo grad


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.