Kalendar

Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive

27.05.2021 - 27.05.2021
Konferencija

Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira  online znanstveno-stručnu konferenciju u četvrtak, 27. svibnja 2021. s početkom u 10 sati.

 
Sudionike konferencije pozdravit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt.
 
Moderator konferencije bit će predsjednik Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora akademik Branko Kincl.
 
TEMATSKI OKVIR KONFERENCIJE
 
Uvažavajući aktualnost, a u mnogim aspektima i nedorečenost pretpostavki i procesa postpotresne obnove Zagreba koja ovih dana upravo počinje, Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU, koje okuplja brojne eksperte iz različitih struka, smatralo je svojom obavezom pridonijeti tom procesu znanstveno-stručnom obradom ključnih tema važnih za predstojeću obnovu.
 
Za razliku od nekolicine nedavno održanih stručnih skupova i tribina, koji su uglavnom imali ograničen fokus na tehničke, organizacijske aspekte obnove Zagreba, Znanstveno vijeće ovom konferencijom želi ukazati na višeslojnost problema obnove, s naglašenim interdisciplinarnim znanstvenim diskursom u kojemu će svoje prinose izložiti arhitekti (urbanisti, konzervatori, stručnjaci za održivu gradnju i dr.), povjesničari umjetnosti, sociolozi, ekonomisti, građevinari, geodeti, seizmolozi i eksperti drugih komplementarnih struka.
 
Razmotrit će se povijesni i baštinski aspekti zagrebačkog potresa 1880. i 2020., buduće perspektive obnove, iskustva u dosadašnjem urbanističkom planiranju na području povijesnog središta Zagreba i smjernice za buduće postupanje, identitetska pitanja urbaniteta, problemi interpolacija u povijesnom ambijentu, problemi održivosti i sigurnosti rekonstrukcije zgrada, teme konzervatorskih ograničenja i kriterija, odnosno tretmana javnih prostora, sociološki i ekonomski aspekti te demografski procesi unutar povijesnog središta grada.
 
Petnaestak će izlaganja raspoređenih u tematske panele nakon svake cjeline biti popraćeno diskusijama pozvanih stručnjaka, uz mogućnost on line uključivanja zainteresirane javnosti.
Nakon održane konferencije publicirat će se zbornik priopćenja i diskusija, koji će, vjerujemo, biti od koristi stručnjacima uključenima u aktivnosti oko obnove Zagreba.
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.