Kalendar

Obilazak zagrebačke arhitekture sa gradonačelnikom

03.05.2011 - 03.05.2011

Kao najava Dana zagrebačke arhitekture koji su započili 5. svibnja, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba (DAZ) u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada, organiziran je obilazak nekih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu, s posebnim naglaskom na javne građevine sagrađene iz proračunskih sredstava, a čija su rješenja odabrana na javnim, otvorenim arhitektonskim natječajima.

Obilasku koji je počeo ispred zgrade Gradske uprave kao vrijednog arhitektonskog djela što ga potpisuje znameniti arhitekt Krešimir Ostrogović, prisustvovao je gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević s najbližim suradnicima, predstavnicima DAZ-a, Udruge arhitekata Hrvatske (UHA-e), Komore arhitekata i novinarima.

'Društvo arhitekata Grada Zagreba naš je partner zadnjih 11 godina i danas obilazimo ishodišne točke, tek neke značajnije objekte koje su projektirali ugledni arhitekti. Ovo je prvi takav obilazak, a sljedeći put ćemo vidjeti zanimljiva i vrijedna stambena ostvarenja' komentirao je gradonačelnik Bandić, naglasivši da je ovo dobra prilika da se prisjetimo i onoga što se radilo i gradilo zadnjih desetak godina.

Panoramsko razgledavanje uz stručno vodstvo arhitekata obuhvatilo je Eurotower u Lučićevoj, Župu sv. Ivana apostola i evanđeliste u Utrinama, Zagrebtower i zgradu Spectator u Radničkoj, a kao "posebne poslastice" za razgledavanje su odabrani dječji vrtić u Laništu, Muzej suvremene umjetnosti i nova zgrada Hitne pomoći u Heinzelovoj.

Kako se čulo, dječji vrtić u Laništu struka ocjenjuje vrhunskim arhitektonskim rješenjem, a, prema riječima člana Izvršnog odbora DAZ-a i svojevrsnog vodiča obilaska Luke Korlaeta, Zagreb je zadnji godina ostvario značajan broj takvih kvalitetnih rješenja, posebno za škole i vrtiće, čime se s pravom može ponositi.

U sklopu Dana zagrebačke arhitekture predviđena je i promocija novog Arhitektonskog vodiča Zagreba, 1898.-2010., u izdanju Arhitekst d.o.o. i  DAZ-a. Autor vodiča je Aleksander Laslo, ujedno autor brojnih radova o zagrebačkoj arhitekturi i urbanizmu.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.